
Kommunjägarna i Köping Adam Ahlgren och Michael Gustavsson flankerar kommunens verksamhetsutvecklare Anton Larsson när älgköttet överlämnas. Foto: Privat
Älg i hamnbassäng blev mat på äldreboenden
När kommunjägaren Michael Gustavsson sköt en älg i hamnbassängen i Köping valde han att upprepa en tidigare succé. Köttet blev mat på kommunens förskolor och äldreboenden.
Michael Gustavsson blev i början av oktober uppringd med anledning av att en älg simmade i hamnbassängen med riktning mot Köping. Den försökte ta sig upp på land där det är mycket branta strandväggar.
– När Ove Lindblom såg vilka problem älgen hade åkte han ut med båten för att mota den till en plats där stranden var flack. När älgen väl var uppe såg han att vänster framben var av och ringde mig, då han vet att jag är kommunjägare, berättar Michael Gustavsson.
På plats
Michael kontaktade polisen och fick uppdraget att förkorta älgens lidande. Det var svårt att hitta älgen, men efter att han pratat med de som jobbade på en arbetsplats i närheten av vattnet gav det resultat.
– Dagen därpå vid lunchtid, ringde en av arbetarna och sa att älgen var där och försökte ta sig upp på stranden. Jag åkte ner och sökte av ett litet skogsområde men hittade ingen älg den här gången heller.
Vid 16-tiden samma dag ringde en av arbetarna igen.
– Han satt i en båt som de använder i arbetet och höll älgen på plats till jag kom. Den här gången kunde jag äntligen förkorta älgens lidande.
Uppskattad gåva
Älgen, som under dessa förhållanden tillfaller staten, togs omhand efter konstens alla regler. Men Polismyndigheten hade annat att göra än att hantera en älg, så Michael Gustavsson fick den.
– Precis som med den älg jag sköt förra året skänkte jag även den här till förskolor och äldreomsorgen i Köpings kommun, vilket är mycket uppskattat. Förhoppningsvis passar pedagogerna på att samtala med barnen om älg och jakt samt hur viktig tillgång viltkött är som del i en hållbar utveckling. Eller att det väcker goda minnen hos äldre människor som kanske har upplevt glädjen med jakt i yngre dagar, säger Michael Gustavsson.
Inspekterades noga
Älgen hade ett brutet ben med öppen fraktur och Michael Gustavsson gjorde en extra noggrann besiktning. Han hittade inte något som påvisade att den inte var tjänlig som människoföda.
– Då den skulle konsumeras i kommunens kök tog jag dessutom ut en veterinär som besiktade älgen, och hon gjorde samma bedömning som jag. Det blev 70 kilo älgfärs, något mindre än förra året då det blev 90 kilo.
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.