Forskning: Vildsvinskött har jämförts med tamgris
PremiumI en nypublicerad vetenskaplig artikel jämför ett antal forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, kvalitet och smak i vildsvinskött jämfört med kött från tamgris.
Köttkvaliteten i vildsvin förväntas variera mer på grund av varierande föda, ålder och kön. För att kunna marknadsföra vildsvinskött som en hållbar, högkvalitativ produkt, anser forskarna att det finns behov av att analysera denna variation i köttkvalitet.
Teamet bakom artikeln, Sabine Sampels, Maja Jonsson, Mats Sandgren, Anders Karlsson och Katarina Arvidsson Segerkvist, har jämfört bland annat pH-värde, färg, fettprofil och sensoriska aspekter (färg, smak, doft och mörhet) av vildsvinskött från djur av olika ålder och kön. Dessa har jämförts med kött från tamgris.
Myndighet manar till samarbete – innan vildsvinsskadorna blir för stora
Lägre slaktvikt
Vildsvin i studien hade lägre slaktvikt än tamgris. Intramuskulärt fett tenderade att vara mer förekommande i vildsvin. Färgen var mer ljusare och mer rosa hos tamgris. Vildsvinskött föredrogs när sensoriska aspekter jämfördes, men en panel fann inga stora skillnader vad gäller arom, smak, saftighet eller mörhet.
Baserat på sina resultat föreslår forskarna dock att kött från yngre vildsvin skulle kunna säljas i olika slaktbitar medan kött från äldre djur kan vara mer lämpligt att göra korv av, vilket förmodligen redan är vanligt.
Annan utfodring
En annan slutsats som dras är att utfodring av vildsvin med majs kanske borde ändras till rapskaka.
Dessutom, högre pH-värde i vildsvinskött skulle kunna reducera tiden som det kan ligga i en köttdisk, på grund av risk för snabbare mikrobiell tillväxt.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.