Om inte jägarna får använda sina hundar till det de är avlade för hotas kulturarvet jakt med lösa hundar, enligt skribenten. Foto: Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”Ett kulturarv går i graven”

Vi som håller på med drivande hundar i mellersta Sverige kommer nog inte att kunna göra det om tio år. Särskilt inte där markerna är berikade med hjort och vildsvin.

Ett av de större skogsbolagen har tidigare värnat om älghundsjakt, stövarjakt och jakten med små drivande hundar, men det gör man inte längre.
De stora skogsbolagen samt gods som äger större delen av mark i regionen styr sin jakt till var tredje helg. Där emellan ska det vara tyst och lugnt i skogen, något som innebär att inga hundar får släppas. Det blir heller ingen pyrschjakt.

 

Förödande för jakten

I undantagsfall kan man få en ruta på 200 hektar att släppa på. Då är man oftast flera hundägare som ska dela på marken. Ibland upp till tio stycken.
Vad blev det av Holmens policy om att värna det svenska kulturarvet med ställande älghundar, stövarjakt och drivande småhundar?
En hundägare som är medlem i ett jaktlag får alltså inte träna sin unghund och inte utöva sin jakt mellan de gemensamma jakterna, som oftast är var tredje helg.
Detta är förödande för jaktutövaren och den hundintresserade, vilket kommer resultera i att man inte längre kommer att hålla på med drivande raser. Något som i sin tur kommer att påverka uppfödare.

 

Emot principer

Jag tror inte de förstår vad de håller på med, för ingen kommer vilja skaffa sig en drivande hund i framtiden när man inte kan jaga in den och få använda den till det den är till för.
Att jaga mer sällan går också emot bolagets principer, då det medför att skogsskadorna måste bli ännu större när djuren samlar ihop sig under en längre tid.
På vissa ställen får man släppa drivande hundar och när det gått cirka 30 minuter beordrar jaktledaren hundföraren att gå in och koppla hunden.

 

Hunden förstörs

Detta resulterar i att man förstör det hunden är avlad till. Jaktprovsreglerna som är satta gällande bland annat drevtid och som vi utövar i provverksamheten kan inte praktiseras under faktisk jakt.
Vad säger uppfödare och Svenska kennelklubbens jakthundklubbar om det?
Ingen vill väl sälja en valp till en sådan utövare.
Vargen är ett stort problem som ökar, men detta problem är ännu större för oss som värnar våra drivande raser, samt det stora kulturarv som är löshundsjakten.

 

Besviken jakthundägare

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.