Det är enligt skribenten ingen mänsklig rättighet att skjuta fyrverkerier och på det sättet skrämma hundar och andra djur. Arkivbild: Jan Henricson

Debatt: ”Ingen mänsklig rättighet att terrorisera omgivningen”

Det är ingen mänsklig rättighet att få terrorisera sin omgivning med dessa fyrverkeripjäser. Inte bara hundar blir vettskrämda av smällandet.

Det vore intressant att få veta på vilket sätt man kan förbereda sin hund på ett oherrans smällande en gång om året, vilket påstås i debattartikeln Märkligt problem med smällare och hundar.

Sedan kan man undra varför vi som hundägare måste rätta oss efter skjutgalna individer, som i många fall varken har tillstånd eller kunskap att hantera fyrverkeripjäser.

 

Höj priset

Jag vet att en del djurägare tvingats till hotellvistelse på Arlanda, för att slippa undan dessa marodörer. Den kostnaden kan med fördel läggas på priset för fyrverkerier.

Vill man använda fyrverkerier, så åk till en plats med mindre bebyggelse. Det är ingen mänsklig rättighet att få terrorisera omgivningen med fyrverkerier.

 

Fler skräms

Dessutom är det inte bara hundar som kan bli vettskrämda och till och med avlida på grund av stressen. Hästar, kor, kaniner, och vilda djur tar varje år skada av detta vansinne.

Utöver det har vi skaderisken, både på människor och skada på fastighet och egendom. Vem betalar för detta? Slutligen, läs på lite i ämnet.

 

M Karlsson

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.