Naturvårdsverket får i uppdrag av regeringen och landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S) att främja brukandet av vilt. Foto: Foto: Kristian Pohl / Regeringskansliet & Olle Olsson

Brukande av vilt ska underlättas: ”Hållbar och klimatsmart resurs”

Regeringen har beslutat att ge Naturvårdsverket ett främjandeuppdrag när det gäller jakt- och viltfrågor.

Jakten som fritidssyssla eller näring, viltskådning, besöksnäring och förädling av kött är viktigt för landsbygden men även för hela Sverige och bör främjas. Det anser regeringen som nu beslutat om en ändring i Naturvårdsverkets instruktion. Detta för att myndigheten ska främja brukandet av vilt som resurs.

Naturvårdsverket: Från bevarande till brukande?

– Jakt- och viltfrågor är viktiga för mig som landsbygdsminister. Jag är därför nöjd över att kunna berätta att regeringen har beslutat att ändra i Naturvårdsverkets instruktion och ge ett tydligt uppdrag till myndigheten att medverka till att främja brukande av vilt som resurs, säger landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg.

Ny strategi

Naturvårdsverket presenterade 2015 en ny viltstrategi och betonade att myndigheten ska ändra inriktning: att främja brukande och inte enbart arbeta med bevarande. Nu får alltså verket i uppdrag att gå från ord till handling.

• Finns det någon koppling till Naturvårdsverkets nya inriktning och det faktum att Sverige behöver bli mer självförsörjande på livsmedel?

– Naturligtvis. Vilt är en både hållbar och klimatsmart resurs. Det stärker Sverige. Men oavsett det, så vill vi att Naturvårdsverket nu jobbar med att främja brukandet av vilt. Allt som stärker Sverige är naturligtvis bra, säger Anna-Caren Sätherberg.

Viltets värden

Naturvårdsverket håller samtidigt på att ta fram en reviderad strategi för svensk viltförvaltning som ska gälla för åren 2022–2029. Myndigheten vill nämligen ta ytterligare steg mot visionen ”En viltförvaltning i balans gör att alla kan uppleva viltets värden”.

Jägareförbundet om Naturvårdsverkets nya regeringsuppdrag

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev