Maria Hörnell Willebrand presenterade Naturvårdsverkets viltstrategi vid Svenska Jägareförbundets ordförandekonferens. Foto: Martin Källberg

Maria Hörnell Willebrand presenterade Naturvårdsverkets viltstrategi vid Svenska Jägareförbundets ordförandekonferens. Foto: Martin Källberg

Naturvårdsverket: Från bevarande till brukande?

Svenska Jägareförbundets länsordföranden samlades på fredagen för två dagars konferens, som inleddes med besök av en delegation från Naturvårdsverket. Myndigheten presenterade sin nya viltstrategi och underströk att verket nu ska ändra inriktning: att främja brukande och inte enbart arbeta med bevarande.

Maria Hörnell Willebrand, chef vid Naturvårdsverkets enhet för viltanalys, berättade för Jägareförbundets länsföreningars ordförande om den strategi för viltförvaltning som först presenterades i somras – en strategi som i dagarna gått ut på remiss till berörda myndigheter och organisationer.
Huvudlinjerna i den av Naturvårdsverket framtagna viltstrategin sammanfattades av Maria Hörnell Willebrand i fem punkter:

• Främja brukandet av vilt som resurs.
• Förebygga skador och andra problem som viltet orsakar.
• Skapa en tydlig och förutsägbar viltförvaltning.
• Bygg förvaltningen på kvalitetssäkrad kunskap.
• Samarbeta aktivt med andra länder.

 

En reflektion

Den första av dessa punkter fick Jägareförbundets ordförande Björn Sprängare att drista sig till en reflektion:

– Åtminstone som vi ser det utifrån förflyttar sig nu Naturvårdsverket från ”bevarande” till ”brukande”, vilket är positivt, sa Sprängare – som även bollade frågan om hur verket själv ser på just detta vidare till myndighetens nye generaldirektör Björn Risinger.

– Det här är punkt ett i viltstrategin. Naturvårdsverket har redan tidigare arbetat med att främja brukande, men det är ingen tvekan om att vi behöver tydliggöra detta ytterligare framgent, svarade Björn Risinger.

 

Synpunkter

Risinger efterlyste även Jägareförbundets – och andras – synpunkter på strategin, i den remissrunda som nu påbörjats.

– Alla synpunkter som kommer in på det som föreslås i strategin är viktiga, eftersom det vi föreslår i strategidokumentet också kommer att kräva att regeringen agerar, sa Björn Risinger.

Lyssna på webb-radiointervju med Björn Risinger här.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev