En sameby i Jämtland ville stoppa småviltjakten på grund av älgjakt. Länsstyrelsen sade delvis ja men menade att det går att jaga både småvilt och älg eftersom det sker i olika typer av fjällterräng. Foto: Olle Olsson

Regeringen säger nej till sameby – får inte avlysa områden för älgjakt

Premium

Handölsdalens sameby vill inte att småviltjakt pågår inom samebyns område och hänvisar till att det stör älgjakten och renskötseln. Därför ansökte samebyn om avlysning. Länsstyrelsen sade ja till ansökan, men inte fullt ut. Därför överklagade samebyn till regeringen. Och nu har regeringen sagt sitt i frågan.

Länsstyrelsen i Jämtland beslutade i slutet av augusti om avlysning av småviltsjakt inom flertalet områden i Handölsdalens sameby efter en ansökan från samebyn. Men samebyn var inte nöjd utan krävde avlysning av i stort sett hela samebyns område.
Länsstyrelsen tyckte dock att vissa områden, bland annat ett område för hundträning, kunde vara öppet för småviltjakt.

 

Ostörd älgjakt

Länsstyrelsen i Jämtland menar att syftet med att avlysa en del av ett jaktområde är att möjliggöra ostörd älgjakt för samebyn i de delar av området där älgjakten bedrivs som mest intensivt, samtidigt som småviltjägare kan jaga i andra delar av området.
Länsstyrelsen beslutade därför att avvisa ansökan i övrigt då den ”…i dessa delar inte är tillräckligt avgränsat i tid och rum. Det underlag som inkommit till länsstyrelsen utgör inte tillräckligt underlag för att ta ställning i sakfrågan varför länsstyrelsen bedömer att ärendet i dessa delar ska avvisas då någon komplettering på uppmaning inte inkommit.”

 

Överklagade

Samebyn överklagade till regeringen och krävde även inhibition, alltså att länsstyrelsens beslut inte ska gälla till dess regeringen avgjort ärendet. Regeringen tog beslut den 7 oktober, ett beslut som innebär att regeringen håller med i länsstyrelsens bedömning och avvisar därmed samebyns överklagan. Frågan om inhibition prövas inte av regeringen eftersom den tagit ett slutligt beslut i ärendet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev