Jakthornsblåsare förgyller Jägareförbundets årsstämma. Foto: Lars Nilsson

Jakthornsblåsning erkänt som kulturarv

Premium

FN-organet Unesco har erkänt traditionell jakthornsblåsning som ett immateriellt kulturarv. Trots att det bara gäller i några europeiska länder gläds svenska jakthornsblåsare över framgången.

FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur, Unesco med säte i Paris, har erkänt traditionell jakthornsblåsning som ett immateriellt kulturarv.

I mitten av december avslutades ett ansökningsförfarande som inleddes år 2013, av the International Federation of French Horns, FITF.

Belgien, Italien, Frankrike och Luxemburg har sedan tillsammans utvecklat ansökan.

 

Fyra länder

– Dessvärre gäller Unescos erkännande enbart dessa fyra länder. Men jag gläds åt att åtminstone den franska varianten av jakthornsblåsning erkänts som ett kulturarv, säger Bengt A. Karlsson, jägare och jakthornsblåsare i Nässjö jakthorn.

Ett immateriellt kulturarv kan tilldelas muntliga traditioner, scenkonst, sociala ritualer och traditionellt hantverk.

– Såvitt jag känner till finns i Sverige just nu enbart två jakthornsblåsargrupper, Skånes Jakthorn samt Nässjö Jakthorn. Förhoppningen är att dessa kan ta ansvar för att föryngra, bevara och utveckla svensk jakthornsblåsning, säger Bengt A. Karlsson.

Löshundsjakten kan bli klassad som ett världskulturarv av Unesco

Jakthorn och lösa hundar

Inom jaktområdet har falkenering betraktats som ett immateriellt kulturarv sedan flera år tillbaka. I somras blev den svenska löshundsjakten klassad som ett kulturarv, och Jägareförbundet arbetar för att löshundsjakten ska upptas som ett världskulturarv.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev