söndag 24 september

Jägareförbundet arbetar nu för att löshundsjakten även ska bli ett världskulturarv. Foto: Lars-Henrik Andersson

Löshundsjakten kan bli klassad som ett världskulturarv av Unesco

Jakten med lös hund är numera ett kulturarv i Sverige.
Jägareförbundet kommer dock jobba för att löshundsjakten även ska bli klassad som ett världskulturarv av Unesco.

Svenska Jägareförbundet och Svenska Kennelklubben, SKK, har sedan flera år tillbaka arbetat för att trygga jakten med lös hund.
– I den första delen – som avser att få jakten med lös hund klassad som ett immateriellt kulturarv i Sverige – har Svenska Kennelklubben gjort ett lysande arbete med att få det godkänt, säger generalsekreterare Bo Sköld.

 

Världskulturarv

Han berättar att de första idéerna bakom att klassa jakten med lös hund som ett immateriellt kulturarv föddes i samband med att falkenering blev ett världskulturarv av Unesco. 2012 behandlades frågan av Jägareförbundets styrelse som beslutade att inleda ett arbete för att få löshundsjakten att bli ett världskulturarv. Jägareförbundet och SKK kom sedan överens om ett långsiktigt samarbete för att nå resultat.
– Kennelklubben tog på sig rollen att jobba med att få jakten med lös hund klassad som ett immateriellt kulturarv i Sverige. Jägareförbundet tar sedan över rollen med att driva frågan vidare internationellt. Vilket bland annat kräver stor samordning med andra länder och det har vi försiktigt inlett, säger Peter Ledin regionchef i Jägareförbundet.

 

Historiska vingslag

Ett immateriellt kulturarv är något som inte går att ta på, utan något som överförs mellan människor. Det kan vara kunskaper, erfarenheter eller traditioner.
– Jakten med lös hund har förekommit genom hela vår historia och det har varit en viktig del för oss i Norden. Vi ser tydliga bevis för detta så långt tillbaka som i våra hällristningar, säger Peter Ledin.
Nu ska Svenska Jägareförbundet arbeta vidare med frågan för att få löshundsjakten klassad som ett världskulturarv av Unesco.

 

Tar tid

– Det är inget som går snabbt, utan kommer att ta tid. Vi kommer bland annat samarbeta med andra jägarorganisationer i norden. Kennelklubben och Jägareförbundet anser att jakten med lös hund ska säkras, eftersom det är en kulturbärare som skapar förståelse för vår historia, som är väl värd att bevara för framtiden, säger Bo Sköld.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.