Regeringen vill på nytt undersöka möjligheten att flytta genetiskt värdefulla vargar söderut i landet. Foto: Olle Olsson

Regeringen vill flytta vargar söderut i landet

Premium

Flera länsstyrelser har fått regeringens uppdrag att hitta lämpliga platser för utsättning av genetiskt viktiga vargar. Att få acceptans för det är näst intill omöjligt, enligt Svenska Jägareförbundet.

I torsdags beslutade regeringen om Uppdrag för en utvecklad vargförvaltning. Uppdraget, som har formulerats av miljöminister Isabella Lövin (MP) och hennes departement, innebär att länsstyrelserna ska leta efter och föreslå lämpliga platser för att sätta ut genetiskt viktiga vargar.

Regeringen vill ha möjlighet att flytta vargar från områden där de orsakar problem för rennäringen. Samtidigt vill man förbättra vargstammens genetik.

– Återigen försöker regeringen genomföra något som är näst intill omöjligt, säger Mikael Samuelsson, ordförande i Jägareförbundets rovdjursråd, till förbundets hemsida.

En lång rad län ska föreslå platser att sätta ut varg. Dessa är Dalarna, Stockholm, Södermanland, Uppsala, Västmanland, Västra Götaland, Örebro och Östergötland. Efter samråd med Naturvårdsverket ska länen redovisa lämpliga områden där vargutsättning kan ske.

 

Naturlig väg

Tidigare erfarenheter visar att vargflytt är mycket kontroversiellt.

– Även om regeringen vill att länsstyrelserna ska arbeta för att förbättra acceptansen har alla tidigare försök misslyckats eftersom man underskattat svårigheterna med att få förståelse för utsättning av vargar, säger Mikael Samuelsson.

Jägareförbundets linje är att vargar ska spridas på naturlig väg. Tålamod krävs också. Den genetiska utvecklingen måste ses i ett längre perspektiv, menar förbundet.

 

Tidigare skyddsjakt

Och någon acceptans för den förda vargpolitiken får inte staten genom att börja flytta vargar.

– Vi tror inte på arrangerad flytt av vargar. Främst utifrån att detta river upp ännu mer ifrågasättande av vargförvaltningen. Det är troligen en omöjlig pedagogik att försöka få människor att välkomna en vargflytt. Om regeringen verkligen vill få en bättre acceptans för vargförvaltningen måste man börja i den andra änden. Med att låta människor som drabbas få större möjligheter att påverka vargförvaltningen, säger Mikael Samuelsson.

I stället för att planera för vargflytt kan en första åtgärd vara att tillåta skyddsjakt på varg redan efter det första angreppet på jakthundar eller tamdjur, anser Jägareförbundet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev