Vargfrågan diskuterades under fredagen vid en interpellationsdebatt i riksdagen. Foto: Riksdagen

Vargar i Gävleborg diskuterades i riksdagen

Det har bekräftats att det var en flock med 14 vargar som spårades på sjön Gräningen i Ljusdals kommun i början av november. Vargsituationen i Gävleborg diskuterades vid ett möte i Kilafors på torsdagskvällen, och den debatten fortsatte under fredagen i Sveriges riksdag, under en interpellationsdebatt om rovdjurspolitiken.

Ett trettiotal personer sökte sig under torsdagskvällen till biografen i Kilafors för att lyssna på länsstyrelsens information om vargläget i Gävleborg. LRF stod för arrangemanget och bland annat bekräftades att det i början av november spårades en vargflock med 14 vargar i Järvsö-trakten. Det var två fjolårsvalpar, föräldradjuren och årets valpar.

Naturbevakare kan ha spårat rekordstor vargflock

– Det upplevs att det är mycket varg och det är det, sa länsstyrelsens naturbevakare Sone Persson under mötet, som bevakades av Hela Hälsingland.

Riksdagsledamot Lars Beckman, (M).

Den pågående inventeringen i länet har redan visat att det kan finnas upp till 90 vargar i Gävleborgs län.

 

Vargfrågan alltid aktuell

Uppgifterna som kom fram under mötet diskuterades även i riksdagen under fredagen. I en interpellationsdebatt mellan landsbygdsminister Jennie Nilsson, S, och flera moderata riksdagsledamöter hänvisade Lars Beckman, M, till de numerär som presenterade på mötet i Kilafors.

– Nu är det nog. Gävleborg kan inte ta ett så stort ansvar för vargpolitiken, sa Lars Beckman och uppmanade regeringen att ta Moderaternas utsträckta hand så att partierna tillsammans kan ta fram en ny inriktning för vargförvaltningen, med en nivå på 170 vargar i Sverige.

 

Kan föra samtal

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S).

Landsbygdsministern var tveksam till att diskutera antal vargar, men avvisade ändå inte förslaget till en ny uppgörelse.

– Vi kan föra samtal. Vi måste ta faktaavvägda beslut på vetenskaplig grund, men vi måste också se på hur vi bygger legitimitet för vargförvaltningen, sa Jennie Nilsson.

Här finns en länk till interpellationsdebatten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev