Länsstyrelsens karta över skyddsjaktsområdet.

Skyddsjakten igång på oskygg varg

– Jaktledare är utsedd och skyddsjakten är igång utifrån de förutsättningar som finns nu. Det är inte helt lätt att bedriva skyddsjakt på ett djur som rör sig så här, säger Joel Isensköld, enhetschef vid länsstyrelsen i Gävleborg.

På torsdagskvällen observerades den oskygga vargen när den försökte bryta sig in till en flock rapphöns, i närheten av Edsbyn men utanför skyddsjaktsområdet. Vargen flydde när mannen på gården sprang mot den.

Länsstyrelsens Joel Isensköld säger till Svensk Jakt att observationer utanför skyddsjaktsområdet gjorts även i dag, fredag.

Skyddsjakt får bedrivas till och med den 5 september.

 

Varför har ni satt tiden för skyddsjakten så kort som en vecka?

– Vi hoppas ju det ska vara löst på den veckan, men det finns inget som förhindrar att vi förlänger om vi inte lyckats avliva den, säger Joel Isensköld.

 

Beslutet

Länsstyrelsen skriver i sitt beslut om skyddsjakt:

”I det aktuella fallet har olägenheterna från vargen pågått intensivt under en period på flera veckor. Den har redan angripit en hund i koppel och direkt närhet till människa. Vargen har också skrämt upp tamdjur och orsakat oro för boende. Risken att den orsakar ytterligare skada och att skadan kan bli av allvarligare art är enligt länsstyrelsens bedömning uppenbar eftersom den vistats på gårdar nästan dagligen trots skrämselförsök.
Länsstyrelsen gör bedömningen att de skrämselåtgärder som vidtagits är tillräckliga för att konstatera att skrämsel inte är en lämplig lösning i detta fall. Skrämseln har inte gett något resultat, utan vargen fortsätter att söka upp människor, tamdjur och hundar.”

Hela skyddsjaktsbeslutet kan läsas här.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev