Istället för att försvåra för jägare och skyttar måste regeringen nu komma med positiva förändringar i vapenlagstiftningen, anser Jägareförbundet. Till exempel att ta bort tillståndskravet på ljuddämpare.

Istället för att försvåra för jägare och skyttar måste regeringen nu komma med positiva förändringar i vapenlagstiftningen, anser Jägareförbundet. Till exempel att ta bort tillståndskravet på ljuddämpare. Foto: Jan Henricson

Fortsatt jägarkritik mot regeringens vapenförslag

Jägareförbundet är fortsatt kritiskt till hur regeringen vill implementera EU:s vapendirektiv i svensk lagstiftning.

I somras kom regeringen med justeringar i sitt förslag till hur EU:s vapendirektiv ska infogas i svensk lag. Då hade man gjort undantag för att magasin som laddas med kantantänd ammunition ska omfattas av tillståndsplikt.

Jägareförbundets generalsekreterare Bo Sköld. Foto: Lars Nilsson

Men det är enligt Svenska Jägareförbundets generalsekreterare Bo Sköld inte tillräckligt:

– Vår grundinställning har hela tiden varit att regeringen inte ska införa några regler som inte direktivet kräver. Tyvärr finns det fortfarande sådant kvar i det sammanhållna förslaget.
Bo Sköld säger vidare att förbundet är emot lagstiftning som inte behövs och som skapar onödig byråkrati för legala vapenägare.

 

De flesta är emot

Majoriteten av riksdagspartierna har tidigare sagt nej till regeringens förslag. Inte heller justeringen som gjordes i somras tycks tilltala riksdagsmajoriteten. Något som Svensk Jakt tidigare rapporterat.

Förbundets jurist Ola Wälimaa, som arbetat med frågan under flera år, menar att regeringen kan göra ett antal justeringar i sitt förslag:

– Bland annat att det inte omfattar magasin till manuellt repeterande vapen. Detta föreslog inte ens regeringens utredare och krävs inte av direktivet. Dessutom bör undantag också gälla magasin till vapen för samling och minne för att minimera byråkratin. Förslaget innefattar krav på särskilda magasinslicenser till sådana vapen, utöver licensen för vapnet, säger Ola Wälimaa.

 

Påminner om varför

Ola Wälimaa, Jägareförbundets jurist.

Jägareförbundets hemsida påminner Ola Wälimaa att syftet med att revidera vapendirektivet var att försvåra för terrorister att komma över illegala vapen.

– I Sverige är legala vapen inget problem, vi har hårda förvaringskrav och bra kontroll på vapenägarna. Det behövs inte mer skärpningar av den svenska lagstiftningen, utan regeringen måste nu komma med de positiva ändringarna i lagen som jägarna efterfrågat, till exempel att ta bort tillståndskravet för ljuddämpare, säger Ola Wälimaa.

 

Läs även

• Jägareförbundets remissvar (extern länk)

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev