Jägarnas pengar ger viltforskning i världsklass
Naturvårdsverket har låtit utvärdera den forskning som finansierats via jägarnas pengar i Viltvårdsfonden under åren 2003 till 2014. Expertpanelen ger genomgående viltforskningen höga betyg.
Utvärderingen utfördes av en internationell expertpanel med bakgrund i olika forskningsområden.
Utvärderingspanelen drar slutsatsen att den viltforskning som har finansierats av Naturvårdsverket 2003–2014 genom Viltvårdsfonden har haft stor betydelse för utvecklingen av viltförvaltningen i Sverige och för att förvaltningen baseras på vetenskaplig kunskap, skriver Naturvårdsverket på sin webbplats.
Unik forskningstradition
Klövviltforskningen klassas som ”Excellent”, rovdjursforskningen som ”Outstanding”, småviltforskningen som ”Very good” och den samhällsvetenskapliga forskningen som ”Very good”.
Expertpanelen värdesätter att svenska viltforskare har utvecklat en unik forskningstradition där forskare från samhällsvetenskapliga och ekonomiska forskningsdiscipliner tillsammans med viltbiologer utvecklar och genomför interdisciplinära forskningsprojekt.
En slutsats är att fortsatt finansiering av viltforskning från Viltvårdsfonden, åtminstone på nuvarande nivå, är en förutsättning för att upprätthålla och utveckla ett evidensbaserat förvaltningssystem för vilt i Sverige, uppger Naturvårdsverket.
Läs mer
Expertpanelens rekommendationer (extern länk)
Jägarna finansierar Viltvårdsfonden
Alla som jagar i Sverige ska betala viltvårdsavgiften. Avgifterna samlas i Viltvårdsfonden och regeringen delar varje år ut pengar till organisationer och myndigheter som jobbar med jakt, vilt och naturvård.
För närvarande är viltvårdsavgiften 300 kronor per jaktår, vilket omfattar tiden 1 juli – 30 juni.
Fördelade medel ur fonden 2018:
Jägareförbundet 52,2 miljoner kronor
Naturvårdsverket 24,5 miljoner
Jägarnas riksförbund 7,4 miljoner
SVA 4 miljoner
Naturskyddsföreningen 0,9 miljoner
Länsstyrelser 0,9 miljoner
Källa: Naturvårdsverket
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.