Hallå där, LRF-ordförande Helena Jonsson!

Lantbrukarnas riksförbund (LRF) har blivit allt tydligare när det kommer till jaktfrågor sedan Helena Jonsson tog över som ordförande för cirka ett år sedan.

 

När det gäller rovdjuren hörs LRF:s röst allt oftare. Varför?


Helena Jonsson

Vi vill gärna vara tydliga, men vi har inte ändrat åsikter. Jag tror helt enkelt att vi har nått ut bättre med våra budskap. Rovdjursfrågan är så polariserad att det ofta är svårt att få media intresserad av sansade åsikter. Men rovdjursfrågan är viktig. Allt fler personer kommer i kontakt med rovdjuren och upplever problem.

Hur menar du?

Vi har idag ingen förvaltning för vargarna. Tidigare fanns det ett system med jakt, genetisk förstärkning och tak. Men det är borttaget. Vi behöver en förvaltning som fungerar.

Hur många vargar kan vi ha i landet?

Det kan inte jag svara på. Det beror på hur mycket resurser samhället är berett att lägga ner. Allting kost­ar, förebyggande arbete, ersättningar för skador med mera.

Jag tycker personligen att det är dumt att först bestämma ett antal och sedan formulera regler för hur det ska fungera. Man borde göra tvärt om.

Vad vill ni, när det gäller vargen?

Först måste vi få en fungerande politik. Vi är utan en sådan just nu. Den viktigaste punkten är acceptans. Ska vi ha en livskraftig vargstam så måste människorna som ska leva med vargen acceptera den. Då måste reglerna och lagarna ta sin början utifrån deras vardag och verklighet.  Först då kan vi få acceptans för varg­arna.

Sedan måste staten naturligvis stå för alla kostnader som vargen för med sig, för lantbrukare och andra personer som drabbas.

Även när det gäller älgsystemet har ni blivit tydligare. Varför då?

Vi har en relativt stor älgstam, och många andra klövvilt. Skadorna på skogen har ökat. Våra medlemmar är bekymrade över utvecklingen och då måste vi agera. Vi måste också beakta skogsägarnas aspekter.

Många jägare är oroliga för att byråkratin och kostnaden ökar. Oroas LRF också över det?

Ja, systemet har vissa delar som innehåller element som gör det byrå­kratiskt, och kostnaderna kommer också att öka. Vi delar den oron.

Men även ett nytt älgjaktssystem måste utvärderas och göras bättre. Skulle vi upptäcka problem i detta så måste dessa åtgärdas. På den punkten är vi nog eniga.

Trots att en del lantbrukare har problem med vildsvinsskador så vill de ha betalt av jägarna för att utföra skyddsinsatser. Vad gör LRF för att underlätta jakten?

Vi gör rätt mycket. Vi har bland annat samarbeten med Jägareförbundet och Jordägarförbundet där vi diskuterar dessa frågor. Men lösningen är samarbete. Vi måste sam­arbeta kring jakt, utfodring och åtling.

Från LRF:s sida vill vi und­vika lagstiftning i dessa frågor, vi tror att vi kan hitta lösningar tillsammans.

Urbaniseringen fortsätter. Allt färre personer har en naturlig koppling till brukande av natur. Hur gör ni för att skapa förståelse för era åsikter?

Intressant fråga. I grunden handlar det om kunskap, att bjuda in och vara öppna med det vi gör. Vi måste vara öppna och kunna stå för det vi gör. Vi gör det bland annat genom att bjuda in skolor, ha öppna gårdar, informera om arbeten i gröna näringar med mera.

 

FAKTA

Namn: Helena Jonsson

Jobb: Företagare med inriktning mot avel av Hereford­boskap.

Bor: Tranås

Hobbies: Läsa böcker, renovera hus och rida.

Jagar: Nej, men flera i familjen gör det.

Aktuell: Som ord­förande i Lantbruk­arnas riksförbund.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay