”Vi står inför stora utmaningar”

Björn Sprängare är valberedningens förslag till ny förbundsordförande för Svenska Jägareförbundet. Det är en person med stort naturintresse och en imponerande erfarenhet från näringslivet.

 

Vem är Björn Sprängare?

Jag är 72 år har jobbat mycket med skog. Är jägmästare och har varit vd för två börsnoterade företag MoDo och Trygg Hansa. Sedan har jag varit styrelseordförande för LKAB under 14 år. Jag har suttit i många styrelser, bland annat. 

 
Björn Sprängare

Foto: Alf Lindbergh/Scanpix

Vad har du för erfarenhet av föreningar?

Jag har jobbat för föreningen Skogen och Skogshistoriska sällskapet. Men jag har inte varit aktiv förtroendevald i ideella föreningar. Men jag tror att jag har andra kunskaper istället. 

Vad tycker du om Jägareförbundet?

Jag har varit medlem väldigt länge. Jägareförbundet har en mycket viktig roll i samhället att slå vakt om jägarnas rätt att jaga, att förvalta viltresurser, att stå för kunskap som ingen annan har med en unik lokal förankring. Jag har också sett vilken otrolig kompetens det finns, både hos personal, hos förtroendevalda och medlemmar. Vi har också tappat medlemmar, medelåldern är relativt hög. Det finns många utmaningar.

Sammansättningen av olika människor från vitt skilda bakgrunder, yrken och förutsättningar, som har en gemensam upplevelse i samma intresse är ganska ovanlig. Det ger en otrolig bredd när människor från hela landet med olika bakgrunder verkar tillsammans i en folkrörelse. 

Du är även ordförande i Skogssällskapet, kan det bli motsägelsefullt?

Nej, tvärt om. Stiftelsens stadgar är tydliga på att vi ska ta tillvara skogens alla värden. Där finns viltet med och Skogssällskapet jobbar aktivt med dessa frågor. 

Vad är det som lockar i ordförandeskapet?

Jag har ju inte sökt detta, utan blivit tillfrågad. Men jag kan väl säga att den polarisering som finns i vargfrågan beror mycket på urbaniseringen. Det bor idag fler människor i staden än på landet och allt fler saknar koppling till skog, djur och natur. Detta är en av många utmaningar som lockar.

Sedan behövs det ett starkt Jägareförbund som företräder människor som inte äger mark men ändå har rätt till naturen. Det har gått en väldigt intressant artikelserie i DN om skogen. Som visade att människor på landsbygden kommer i kläm mellan naturvård och skogsbruk.

Det behövs en stark och trovärdig röst som står upp för jägarnas åsikter. Utifrån våra dessa kan vi göra skillnad i ett vidare perspektiv. Då blir förbundet respekterat i samhället. 

Vad vill du åstadkomma?

Det vill jag vänta med att svara på. En förhoppning är i alla fall att förbundet ska gå i rätt riktning, ingjuta hopp och energi. Jägareförbundet måste bibehålla trovärdighet och respekt hos beslutsfattare i samhället. 

Med så mycket skog i din yrkesmässiga historia undrar jag vad du tycker om älgen?

Älg tycker jag om. Många skogsföreträdare har varit väl hårda mot älgen, rent rigida. Jag står inte för sådana ideal. 

Vargfrågan sägs ha haft betydelse för att den förra ordföranden inte blev omvald. Vad har du för inställning till vargen?

Jag är inte inläst i alla frågor så jag svarar lite svävande. Först och främst är vargen inte en jägarfråga utan en samhällsfråga. Sedan tycker jag att man måste slå fast att jägarna har en legal rätt att vara en del av naturen och jaga. Människan är en del av naturen.  Sedan skiljer sig förutsättningarna åt i landet och det måste man ta hänsyn till. Men man kan inte negligera att vargen påverkar jakten och att det ofta är bekymmersamt att leva i ett vargrevir. Det måste hanteras som ett samhällsproblem.

Hur ser din jaktliga bakgrund ut?

Jag växte upp med en bondgård inom synhåll, men började egentligen inte att jaga på allvar förrän min då 14-åriga son ville ha en hagelbössa. Det satte press på mig. Men då tog intresset fart. Och vi har tillsammans haft många minnesvärda stunder i skogen. Men jag har alltid varit naturintresserad. Både vad som gäller skog, djur och lyssna på fåglar. Jag har varit ornitolog och aktiv orienterare.

Jag jagar idag ofta klövvilt och älg. Men även orre, tjäder och ripa. Fågeljakten lockar allt mer. Toppfågeljakt är riktigt svårt. Det är så jakt ska vara för mig. När det väl lyckas blir det en extra stark upplevelse, säger Björn Sprängare.

 

Extrastämma 10 juni

Den 10 juni samlas ombuden för Jägareförbundets länsföreningar till extrastämma, i syfte att välja ny förbundsordförande.

Tidigare ordförande Torsten Mörner lämnade sin post i samband med den ordinarie årsstämman den 5 maj. I väntan på att en ny ordförande ska väljas leds styrelsearbetet av förste vice ordförande Maria Rankka.

 

Läs mer:

Valberedningens ordförande om Björn Sprängare

 

FAKTA

Namn: Björn Sprängare 

Ålder: 72 år

Bor: Stockholm/gård i Medelpad

Familj: Gift 45 år med Sigrid, tre barn och sju barnbarn

Läser gärna: Tomas Tranströmer

Dricker helst: Kall pilsner

Äter helst: Fisk, gärna strömming

Hobby: Jakt, skogsgården och musik

Jagar helst: Tjäder, orre och ripa

 

Läs tidigare artiklar:

Extrastämma för val av förbundsordförande?

Torsten Mörner lämnar ordförandeposten

Förbundsstyrelsen tackar Torsten Mörner

Ny ordförande väljs på extrastämma

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev