tisdag 16 april

Opinion

Debatt: ”Grova osanningar om rasism”

Svenskjakt.se publicerade 9 mars debattartikeln Rasismen flödar bland rovdjurens vänner, där Svenska Rovdjursföreningen anklagas för att sprida rasistiska kommentarer på sin Facebookssida. Det är inte sant. Vi vill inte ha någon konflikt med rennäringen.

Debattartikeln innehåller så grova osanningar och anklagelser mot bland andra Rovdjursföreningen att vi måste bemöta den.
Artikeln är skriven av den samiske politikern Mathias Kristoffersson. Han påstår att han så gott som dagligen kan läsa ”rasistiska och hatiska kommentarer riktade mot samer/renskötare” på föreningens Faceboksida, att dessa dessutom får ligga kvar även efter påpekanden och att den som klagar blockeras. Ingenting av detta är sant.

Naturlig diskussion
Då problematiken med varg och andra stora rovdjur i norra Sverige i så hög grad kretsar kring rennäringen är det naturligt att den diskuteras, exempelvis vid nyheter om skyddsjakt i renskötselområdet.
Kommentarerna kan ofta vara både okunniga och känslofyllda men vi tolererar inte något med rasistiskt eller hotfullt innehåll. Föreningens webbredaktör tar bort allt sådant så fort han upptäcker dem.

Tar avstånd
På Rovdjursföreningens Facebooksida publiceras relevanta och korrekta rovdjursnyheter som dagligen når tusentals läsare.
En ökad polarisering eller konfrontation med rennäringen är inte något som föreningen vill ha, tvärtom. Vi har tidigare uttalat skarpt avstånd från all rasism mot samer.
De som kommenterar på sidan är själva ansvariga för sina kommentarer. Detta till trots lägger vi mycket ideell tid på att hålla borta alla hotfulla och rasistiska kommentarer.

Ylva Lindberg
Vice ordförande Svenska Rovdjursföreningen

Delta i debatten!

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till:
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Du kan också använda dig av #jaktpol på Twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.