fredag 29 mars

Vargjaktsbeslut dröjer ytterligare

Nu väntar alla på besked från förvaltningsrätterna i Karlstad och Uppsala, om vargjakten kan komma igång innan jakttiden löper ut. Foto: Boo Westlund

Besluten om vargjakten i Värmland, Örebro och Västmanland dröjer. För Värmland och Örebro har förvaltningsrätten i Karlstad satt en ”deadline” för yttranden i målet till den 26 januari.

Licensjakten i Värmland, Örebro och Västmanland har stoppats genom inhibering av förvaltningsrätterna i Karlstad och Uppsala. Domstolsprövningar av inhiberingen har inte ändrat beslutet. Nu väntar alla på ett besked från förvaltningsrätterna.
Förvaltningsrätten i Karlstad har gett parterna i målet möjlighet att yttra sig fram till den 26 januari klockan 12.00, och i nuläget vill förvaltningsdomstolen inte svara på frågan när ett beslut kan komma.
Länsstyrelserna i Värmland och Örebro och de organisationer som överklagade beslutet om licensjakten har fortfarande ett antal dagar på sig för att kommunicera med domstolen.

Många turer
Enligt länsstyrelsen i Värmland har det under handläggningen varit ett stort antal frågor som bollats mellan förvaltningsrätten och länsstyrelsen. Så många att länsstyrelsens jurist tappat räkningen.
– Det har varit en omfattande kommunikation, konstaterar Johan Magnusson, länsjurist vid länsstyrelsen i Värmland.
Under onsdagen lämnade länsstyrelsen i Värmland in sitt slutgiltiga yttrande.
Länsstyrelsen konstaterar att vargstammen nått gynnsam bevarandestatus, att licensjakten är en del i den nationella rovdjursförvaltningen, att inget tyder på att vargpopulationen kommer att minska och att jakten inte omfattar några genetiskt viktiga vargar. I övrigt kommenterar länsstyrelsen i Värmland inte de yttranden som WAS, Nordulv med flera gjort.

Jakttiden snart slut
Men tiden för att genomföra jakten rinner ut.
– Slutligen vill länsstyrelsen betona vikten av att dessa mål avgörs snarast, skriver Maria Hammarström och Johan Magnusson, enhetschef respektive länsjurist.
Förvaltningsrätten i Uppsala som har stoppat jakten i Västmanland har inte satt något slutdatum för yttranden.
– Vi bereder ärendet. Vi har fått in ett flertal yttranden och nu håller vi på att se om vi behöver mer underlag, säger Emil Öhlén, notarie vid Förvaltningsrätten i Uppsala.
Trycket från alla berörda är stort.
– Vi är medvetna om jakttiden och försöker handlägga målet så skyndsamt som möjligt, säger Emil Öhlén.

Fakta

Totalt ska 32 vargar fällas vid den beslutade jakten i Värmland, Örebro och Västmanland. 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev