tisdag 16 april

V: Hotade arter ska ha ett starkt skydd

Malin Björk. Foto: Kalle Larsson

EU-valet är viktigt för jägarna. Vi har därför ställt tre frågor till listettorna för de större partier som ställer upp i EU-valet. Idag svarar Vänsterpartiets Malin Björk.

Vem ska bestämma över hur många vargar, lodjur, björnar etc vi ska ha i Sverige? Är det EU eller är det Sveriges riksdag?
– Det ska Sverige bestämma själv. Men vi ska förstås följa de internationella åtaganden vi har för att skydda våra djur, inklusive rovdjur. Precis som bevarandet av andra arter vill vi att populationer för rovdjur ska grunda sig på forskarnas slutsatser. På nationell nivå anser vi att besluten ska flyttas närmare de människor som berörs. Jägare, lokala myndigheter, jakt­organisationer och den övriga befolkningen i glesbygden bör få ökat medinflytande och kunna påverka de lagstiftningsförslag som läggs fram.

Ämnar ditt parti ta initiativ till en förändringsprocess av EU:s Art- och habitatdirektiv under kommande mandatperiod så att Sverige återfår bestämmanderätten över sina rovdjurspopulationer?
– Vi bidrar gärna till förbättringar av Art-och habitat­direktivet, men utgångspunkten för oss är att hotade arter ska ha ett starkt skydd, i Sverige såväl som i andra länder.

När det gäller den svenska skyddsjakten på säl ­hotar Världshandelsorganisationen (WTO) att införa totalt handelsförbud för produkter av säl (kött, skinn och sälolja). Är du beredd att agera och argumentera mot EU-kommissionen så att WTO:s ­beslut överklagas och svenska jägare slipper att dumpa skjutna sälar?
– Vi vill inte ha en kommers­i­ell marknad för sälskinn och kött och vi står därför bakom åtgärder för att stoppa brutal behandling av sälar. I Sverige kan skyddsjakt på säl ibland vara motiverad, men vi vill i första hand att andra metoder ska användas för att hålla sälarna borta från fisket.

Då svarar partierna

Då presenterar vi svaren på våra frågor till partiernas listettor.
6 maj. Lars Adaktusson (KD)
7 maj. Marit Paulsen (FP)
8 maj. Marita Ulvskog (S)
9 maj. Kent Johansson (C)
10 maj. Isabella Lövin (MP)
11 maj. Gunnar Hökmark (M)
12 maj. Jörgen Appelgren (Junilistan)
13 maj. Malin Björk (V)
14 maj. Christian Engström (Piratpartiet)
15 maj. Kristina Winberg (SD)

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev