Tiotusentals sälar kan dö i sommar

För några veckor sedan observerade säljägaren Stefan Nilsson den här högt flytande sälen i havet utanför Kungsbacka. Något som kan vara ett tecken på att säldöden är på väg att slå till längs Västkusten. Foto: Stefan Nilsson

Ett stort sjukdomsutbrott bland Västkustens knubbsälar kan vara nära förestående. På onsdagen sköts en säl som visade tecken på att ha drabbats av det fruktade viruset PDV. Om sjukdomen bryter ut kommer tusentals sälar att dö och flyta iland mitt under semesterperioden.

På Naturhistoriska riksmuseet bekräftar sälforskaren Tero Härkönen att han nåtts av rapporter från jägare och fiskare om sälar som visar symptom på att ha drabbats av viruset.
I första hand handlar det om att sälar flyter högt i vattnet, något som är ett typiskt sjukdomstecken. Några prover har ännu inte analyserats, men Härkönen menar att det finns anledning att se allvarligt på situationen.
– Vid de tidigare utbrotten var de första signalerna just dessa. Fiskare och jägare observerade enstaka knubbsälar som flöt onaturligt högt, på grund av den kudde som bildas under skinnet genom att luft läcker ut från deras angripna lungor.
Tidigt på våren 2002 observerades enstaka sjuka knubbsälar längs Bohuskusten. Sedan dröjde det några månader innan det stora utbrottet kom.

 

På säljaktens första dag

I dag, på säljaktens första dag, sköt jaktvårdskonsulenten Karl-Johan Brindbergs en knubbsäl som visade dessa symptom, i havet utanför Kungsbacka.
– Den flöt högt på vattnet på ett onaturligt sätt. Helt klart var det något som inte stämde, säger Karl-Johan Brindbergs.
Han var ute tillsammans med Stefan Nilsson, säljägare och utbildare i säljakt i Jägareförbundet Halland, som sett en säl med sjukdomssymptom tidigare i vår, och som rapporterat sina iakttagelser till Naturhistoriska riksmuseet.
– Jag upptäckte en säl som flöt nästan som en tunna i vattnet för några veckor sedan. Den kunde dyka när jag först såg den, men senare fick jag syn på den igen och då kunde den inte gå ner, säger han.
Knubbsälen som Karl-Johan Brindbergs sköt togs till land där Tero Härkönen väntade för att ta prover.
– Den hade en kraftig lunginflammation. Men Tero Härkönen kunde naturligtvis inte säga något säkert förrän proverna som togs har analyserats, säger Stefan Nilsson.

 

En tidsfråga

Förutsättningarna för att viruset åter ska spridas i knubbsälstammen är också de rätta. Allt eftersom åren går tunnas immuniteten bland sälarna ut och allt fler blir mottagliga för sjukdomen.
– Nu är 80 procent av knubbsälarna mottagliga för viruset. Därför kan vi säga att det endast är en tidsfråga innan det blir ett nytt fullskaligt utbrott, säger Tero Härkönen.
Att utbrotten kommer under sommaren förklaras med att viruset smittar via kontakt. Under vintern är sälarna utspridda. När sommaren kommer med kutning och pälsömsning samlas knubbsälarna.
– Ju längre fram på sommaren, desto fler sälar ligger uppe. I samband med pälsbytet i augusti befinner sig 65 procent av sälarna på land, säger Tero Härkönen.
Han beskriver sjukdomen som mycket plågsam för sälarna. Lungvävnaden förstörs och luften de andas in tränger ut i kroppen. Till slut dör de av kvävning.

 

Tusentals sälar dör

Hur många knubbsälar kommer då att dö om virussjukdomen bryter ut? Ja, dödligheten är inte densamma inom alla områden, men om sjukdomen får samma förlopp som vid tidigare tillfällen kommer mer än 50 procent av sälarna i Kattegatt och Skagerrak att dö.
Säljägaren Stefan Nilsson uppskattar att det finns närmare 30.000 knubbsälar i Kattegatt och Skagerrak. Bara i Kungsbacka kommun finns det 3.000–4.000 sälar.
– Tänk dig att 2.000 av dem flyter iland döda längs kommunens stränder mitt i sommaren. Bara att ta hand om dem är ett jätteprojekt som kommunen måste förbereda sig på, säger Stefan Nilsson.
Till det kommer andra havsområden. Ett fullskaligt utbrott av virussjukdomen kommer att resultera i tio tusentals döda knubbsälar i europeiska vatten.

Säldöden – PDV

Den första säldöden längs Västkusten slog till 1988. Uppståndelsen var stor eftersom ingen visste vad som drabbat sälarna. Säldöden och uppmärksamheten kring den var en bidragande orsak till att Miljöpartiet för första gången kom in i riksdagen.

Sjukdomen visade sig vara ett tidigare okänt virus som fick namnet Phocine Distemper Virus, PDV, och som tillhör samma grupp som valpsjukeviruset hos hund och mässling hos människa.
Smittade sälar får feber och hosta och utvecklar en speciell typ av lunginflammation. Viruset förstör lungvävnaden och luft läcker ut. En luftkudde bildas under huden som gör att sälen inte kan dyka. Efter en kort sjukdomstid dör sälen genom att den kvävs.

Viruset tros ha kommit till Europa med de hundra tusentals svältande grönlandssälar som vintern 1987-1988 kom ner längs norska kusten från Arktis. En del av dem nådde ner till Kattegatt och Skagerrak.
Så gott som samtliga knubbsälar i Europa smittades av viruset. Dödligheten var i vissa områden extrem hög. I Östersjön, Kattegatt, Skagerrak, Limfjorden och Vadehavet dog 50–60 procent av knubbsälarna.
Epidemiskt centrum för utbrottet var danska ön Anholt i södra Kattegatt. Det var också därifrån smittan spreds vid utbrottet 2002 som startade i maj månad och som sedan sköljde över Nordsjöområdet.
I slutet av oktober det året hade cirka 30 000 knubbsälar dött.

Gråsälar är bärare av PDV-viruset men blir inte sjuka.
Källa: Naturhistoriska Riksmuseet

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev