lördag 4 december

Viltvård

Publicerad 17 mars 2014 - 11:21

Foto: Kjell-Erik Moseid

Tips för lyckad kråkjakt

Kråkjakt är en viktig viltvårdsåtgärd. Och jakten är dessutom rolig.
Här får du några tips på hur du kan bära dig åt för en lyckad kråkjakt.

Jakt och fångst av kråkfåglar är en viktig del av viltvården. Kråkfåglar är allätare men under häckningssäsongen ändrar de sin livsföring och livnär sig i stor utsträckning på andras ägg och ungar.

 

 

Sätt uven högt

Det gäller att sätta uven på ett ställe där du vet att det finns mycket kråka eller en plats där kråkorna gärna passerar. Uven ska sitta högt och väl synligt och den ska helst sitta upp innan kråkorna börjar flyga vid soluppgången. Låt inte uven sitta uppe mellan jakttillfällena – kråkorna lär sig snabbt att inte uven är riktig och den tappar då rejält i attraktionskraft.

 

Klä upp plastbulvanen

Foto: Olle Olsson
Uvbulvaner av plast är inte speciallt bra. Du kan göra dem bättre genom att klä upp den med harskinn, tjädervingar och fasanfjädrar. Tar du sedan av huvudet och vrider till det så att uven börjar tittat uppåt och hänger en död kråka i klorna på den, så kan den nog bli användbar.

 

Vapen och ammunition

En väl passande hagelbössa är det självklara valet för kråkjakten från ett gömsle. Ammunitionen bör vara minst trap med 28 grams laddning, men det är inte fel med jaktammunition, hagelstorlek 6 eller 5.

 

Motskott

Konsten med flyktskytte för uvbulvan är att välja rätt ögonblick. Lättast blir skotten i lagom vind från skytten mot uven. Kråkan står då stundtals stilla på vingarna och seglar eller ror med långsamma vingslag mot vinden, och man får lätta motskott.

 

Bra gömsle

Ett bra gömsle är viktigt för att få till en effektiv jakt på kråka. Foto: Olle OlssonEtt bra gömsle och bra kamouflage är en absolut förutsättning för en lyckad jakt. Helst bör gömslet ge skydd även uppifrån. Ansiktsmask bör användas så att man slipper huka i gömslet och skjuta på kastande kråkor.

 

Lag på apportör

Jagar du tidigt på morgonen eller sent på kvällen är det krav på att ha en apportör (efter solens nedgång och fram till en timme före solens uppgång).
Lagkravet är ett slags miniminivå för vad man bör kräva vid fågeljakt. Etiken bör hållas högre än så och en hund som kan apportera, eller i alla fall markera, nedfallna fåglar hör till kråkjakten.

 

 

Locka på kråkorna

Foto: Olle OlssonLockjakt på kråka kan göras med en lockbild av kråkor. Enligt vissa jägare har lockkråkorna fördelen att de kan användas mycket oftare än till exempel en uvbulvan.

 

För en bra lockbild behövs minst ett tiotal lockfåglar. De ska sättas ut i mörker inför jaktmorgonen, 10–30 meter från gömslets plats. Sätt gärna ett par bulvaner uppe på stänger, stängselstolpar eller liknande. Flygande kråkor på
vippor kan också vara bra.

Välj plats där kråkorna vill äta för tillfället, eller mellan kända sovplatser och matplatser för kråkorna. Rekognosera och lokalisera de flygrutter som används så att jakten verkligen bedrivs där kråkorna passerar.

 

Lyssna på kråkor

Lockandet är en viktig del av jakten. Den som vill bli bra på kråklock måste lyssna på riktiga kråkor eller på en instruktions-cd. Viktiga läten är olika kontaktläten vid jakt med kråkbulvaner samt ett ilsket varningsläte vid jakt med fiendeattrapp.
Börja locka när du hör den första kråkan. Vid jakt med kråkbulvaner används kontaktläten. När en kråka upptäcker bulvanerna blir vingslagen långsammare. Från och med då tiger lockjägaren och väntar orörlig på att kråkan ska komma i håll.

Vid vackert väder är jakten bäst tidigt på morgonen, men om det är mulet, blåsigt och kanske lite regn är jakten bra mycket längre fram på dagen. Även sen eftermiddag kan vara bra.

Kråkan som predator

Kråkan tar inte bara ägg och fågelungar utan ger sig också på harungar. Ofta jagar då flera kråkor ihop för att få bort harhonan och sedan ostört kunna hacka ögonen ur ungarna innan de dödas och äts upp.
Kråkfåglar, tillsammans med grävlingar, svarar för en betydande del av boplundringen för gräsänderna i jordbruksbygderna

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

En fantastisk dag i skogen med svenskjakt i hemtrakterna kring Ulrika, söder om Linköping. Rådjuren ville inte bukta så som jag hoppades, men vad gör det när allt annat var ren njutning? Jag undvek att gå för mycket, istället stod jag still och njöt av dreverskallen. Med på jakten lånades speelaskennel ungtik Speelas Dina som tog upp och drev räv på ett förträffligt sätt. Dock på fel sida om gränsen tyvärr. Min gamla trotjänare Biabys Flippa kämpade på bra i vanlig ordning. 2 rådjur sköts. Ett stänkdjur och ett för janhenricson hund.

#bergtallenskennel #rådjursjakt #drever #jakt #jakthund #svenskjakt #jakthund #ulrika #östergötland #allmogejakt #småviltsjakt #jägare
...

Snö, snålblåst och kallt.. men fick kröka fingret på en hjort😊

#jakt #drevjakt #drivenhunt #hunterslife #fallowdeer #fallowbuck #dovhjort #jagd #chasse #game #passionforhunting #svenskjakt #blasersweden
...

Hej! Det här är jag, ”Marylagar”! Jag älskar naturen, vilt, mat och dryck! Idag har jag tillbringat timmar i skogen med min bror. Det ger mig sån energi, en balans i livet. Jag får liksom inte nog ! 🌲🤗🦌☀️💕#jakt #jägare #svenskjakt #viltkött #vildsvinskött #hjort #tjejersomjagar #jagaochlaga #skogen #skogensskafferi #svenskjakt#matlagning #lagamat #amatörkock#naturen #njutavlivet #hållbarhet #viltvård#skogen #svenskskog #jagaochlaga ...

Idag var Pixie och husse inbjudna på allmogejakt på Hargs bruk. Pixie tackade för inbjudan genom att leverera ett finfint upptag och drev i en knapp timme tills rådjuret gick i pass. Sen blev det upptag av fälthare och drev i ca 1,5 timme. Haren gick även i pass men fick springa vidare då passkytten missat att man fick fälla hare. Hursomhelst: #duktighund 🐶🐾🦌🐇
.
.
.
.
.
.
#rådjursjakt #jaktmeddrivandehund #jakt #svenskjakt #hunting #drivenhunt #huntingdog #jaktbeagle #beagle #fältharejakt
...

Dagen slutade bra! Frysen har gapat tomt ett tag men nu får den fyllas på igen med det godaste och finaste köttet 👌🏻🥩

#jajpotd #jägare #jakt #drevjakt #drivenhunt #jaktliv #jägarliv #hunter #hunterlife #hunterlifestyle #frånskogtillbord #viltkött #dovkalv #jägareförbundet #svenskjakt
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay