tisdag 19 mars

Viltvård

På den lilla ön i dammen finns fyra andtuber samt en foderautomat. Foto: Jan Henricson

Branddammen blev ett paradis för änder

Premium

Genom uppsättning av andtuber har en tidigare branddamm förvandlats till ett andparadis på gården Ryd utanför Moheda i södra Småland.

Det var 2017 som Svensk Jakt första gången skrev om de så kallade andtuberna, ett slags konstgjorda andbon av ståltrådsnät som slagit väl ut i USA. Idén testades då inom Karungi jaktklubb och Kukkola viltvårdsområde i Norrbotten.

Webb-tv och ritning: Så bygger du en andtub

Tuberna ratades emellertid till en början av änderna och någon fart på häckningarna blev det inte förrän man året därpå gick upp i storlek på tuberna. Den invändiga diametern ökades från 30 till 40 cm och man började använda halm i stället för hö som stoppning mellan nätvarven.

 

Redskapsboden

Den svenska varianten av andtuben återgavs sedan som byggnadsbeskrivning i Svensk Jakts redskapsbod och publicerades både i magasinet och på webben. Det är den som Per Graésen och markägaren Christer Johansson gått efter.

I fjol satte de upp tre andtuber i branddammen och fick häckning i alla. Det kläcktes till och med ut fyra kullar, eftersom två andhonor delade på en tub.

– De kläckte ut samtidigt och skötte ”storfamiljen” tillsammans, berättar Per. Det var ganska intressant att se.

I år ökade man på med fem tuber, alltså sammanlagt åtta, och i slutet av april var bara tre av dem lediga.

 

I slutet av april i år häckade gräsänder i fem av de sammanlagt åtta andtuberna. Foto: Jan Henricson

God vattenkvalitet

Branddammen är ett litet vatten på kanske bara 200–300 kvadratmeter med en liten ö på mitten. Dammen ligger högt och är omgiven av öppen betesmark för får.

Vattenkvalitén är god och isen lägger sent och släpper tidigt, vilket tyder på att vattentillförseln sker via en kallkällåder.

Eftersom vattnet är ganska litet och man i tillägg till de spontana häckningarna även brukar sätta ut ett mindre antal ällingar i dammen, har man även satt upp en foderautomat med foderspridare.

 

Foderstöd

Det foderstöd som ges är krossad havre och/eller tillväxtfoder för kyckling. Längre ut på sommaren och hösten serveras helsäd: vete, havre eller råg.

Utfodringen gör dock att dammen även drar till sig änder utifrån och det har till och med hänt att en andhona kommit dit med sin kull.

 

Gräsänderna häckar inte bara i tuberna utan också i gräsmarkerna runt omkring. Foto: Jan Henricson

Problem med tamkatter

Branddammen med dess myllrande liv ligger bara drygt 100 meter från Christer Johanssons gård. Närheten till bebyggelsen ger ett visst skydd mot predatorer, men man har noterat att det försvunnit ällingar på grund av kringstrykande tamkatter.

Det problemet har man försökt lösa genom att kortklippa gräset närmast vattnet, så att katterna inte ska ha någonting att gömma sig i.

Christer berättar att han ofta går till dammen bara för att titta på änderna och finner stort nöje i det. En trivselfaktor helt enkelt. I fjol hade han till och med identifierat en hona med en lite uppsvängd näbb, som blev hans favorit.

 

Christer Johansson (till vänster) och Per Graesén är mycket entusiastiska över sitt lilla viltvatten. Foto: Jan Henricson

Fostermor

När han och Per i fjol satte ut ett 20-tal ällingar var det hon som blev fostermor åt hela gänget.

Andjakten bedrivs med måtta och stor försiktighet. Ett par gånger varje höst postar man ut på behörigt avstånd från dammen och skjuter på in- och utflygande änder.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev