Predatorjakt en naturlig del av naturvården – fåglar ska skyddas
På södra Öland har predatorjakten länge varit en viktig del i arbetet med att skydda strandfåglarna och deras bon under häckningstid. Motståndet mot jakt som naturvård minskar även på andra håll, då Länsstyrelsen i Halland tillåter skyddsjakt i våtmarksområden längs kusten.
Hallandsposten berättar om naturområdet Hökafältet i Mellbystrands naturreservat där länsstyrelsen har arbetat med att lägga igen diken för att återskapa grunda vattensamlingar i markerna.
Våtmarken lockar som tänkt var till sig fåglar, bland dem flera rara arter. Efter dem följer som brukligt är predatorerna.
Jakt på allvar
Nu pekar länsstyrelsen utöver kråka också ut räv som särskilt besvärlig för rödspov, skärfläcka, strandskata och flera andra markhäckande vadarfåglar, och har därför beslutat om skyddsjakt på upp till 20 rävar.
Tidigare har predatorjakt bedrivits på Getterön och Trönninge ängar, men det är nu först som jakten börjar på allvar även i våtmarkerna vid Hökafältet.
Jagande fågelskådare
Länsstyrelsen har ett samarbete med Halmstads ornitologiska förening, där ornitologen och jägaren Alexander Bloemer är jaktledare för föreningens jaktlag som också jagar grävling och mård i våtmarkerna.
– Det är på Trönninge ängar vi har kommit i gång. På Hökafältet är det först nu som det börjar på riktigt, även om tillstånden varit på plats. Det vi gjort där är att vi fångat kråkor med kråkfällor. Nu ska vi även hålla efter räven, säger Alexander Bloemer till Hallandsposten.
Naturlig del
Enligt Alexander Bloemer orsakar inte jakten i naturområdena några konflikter med människor som är där för att njuta av fågellivet. Jakten bedrivs i gryning och skymning då det inte är särskilt många besökare i områdena.
– Det här är en naturlig del av naturvården och förvaltningen. Lika naturligt som att man gräver fram den här typen av våtmarker. Våtmarken kan se till att vi får fram vadarfåglar. Men det är först när man får deras ungar upp på vingarna som man lyckats, säger han till tidningen.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.