fredag 21 juni

Viltvård

Foto: Olle Olsson

Foto: Olle Olsson

Läsartips: Så räddar du rådjurskidet

Kör några varv runt åkern med maskinen. Vänta några timmar innan du kör igång med slåttern. På så sätt kan du rädda livet på rådjurskidet. Det tipsar Fredric Larsson om.

Stora maskinkedjor och högt tempo och ofta inhyrd personal är kidens stora hot. Tyvärr är lönsamheten så pressad det inte finns ekonomi att beordra en legoförare att göra som jag gör. Här kan frivilliga fylla en stor funktion, menar Fredric Larsson.

Han använder sig av en metod som fungerar bra hos honom. Det hänger på att han kan lägga lite mertid på slåtterarbetet och att åkrarna ligger någorlunda i närheten av varandra.

– Vi har märkt att geten oftast föder kiden cirka 10–20 meter in från kanten i fältet. Därför kör jag bara tre varv med maskinen runt fältet vid första början. Det blir cirka nio meter i mitt fall, berättar Fredric Larsson.

– Är killingarna nyfödda ser man nästan alltid geten lämna killingarna under de tre varven jag kör. Är killingarna större är geten oftast på plats eller i närheten.

 

Åter om några timmar

Sedan lämnar han fältet för nästa och kommer sedan tillbaka helst inom tre fyra timmar så geten hunnit ta ur killingarna.

– Men det har hänt att hon inte gjort det. Vet jag om vart kiden legat går jag alltid ut och driver igenom platsen.

– En nyfödd killing trycker även om man står bredvid den medan något äldre killingar tar till flykten. Viktigt att nämna är att alltid stänga av maskinen när man gått ut ur traktor. Det har tyvärr hänt andra att flyktbenägna kid sprungit rakt in i maskinen, avslutar Fredric Larsson.

Fler tips

Har du också något tips på hur man kan rädda rådjurskid från slåtteraggregaten? Mejla i så fall till webbredaktionen@
svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay