Nu är det dags att gillra mårdfällorna.

Nu är det dags att gillra mårdfällorna. Foto: Lars-Henrik Andersson

Hög tid att gillra mårdfällorna

Premium

Slutet av oktober och början av november är en bra tid att börja fånga mård.

Foto: Lars-Henrik Andersson

 

En del jägare använder sig av någon form av luktåtel vid fällan för att fånga mårdens nyfikenhet. Det kan vara allt från burkar med små hål, fyllda med sur fisk till en nedgrävd älg- eller rådjursskalle.

Knepen är många för att locka mården att gå in i fällan. Som bete kan man använda allt från fågeldun och fågelskallar till älgkött och honung. Mården är förtjust i söta saker.

Fettet från älg sägs också vara rena kalasmaten för mården.

 

En fågelvinge kan fånga mårdens uppmärksamhet.

En fågelvinge kan fånga mårdens uppmärksamhet. Foto: Lars-Henrik Andersson

Ett tips är att även gnida in utsidan av fällan med något som luktar gott i mårdens nos.

Men förutom att locka mårdens nyfikenhet med dofter så är det viktigt att placera fällan där du vet mården brukar hålla till, helst på en mårdväxel.

Fällor utan skyddstunnel placeras lägst på 1,5 meters höjd. Fördelen med att ha fällan en bit upp från marken att man då undviker att möss tar sig in i fällan och äter upp betet eller utlöser fällans slagmekanism.

Fördelen med en lågt placerad fälla, alltså på marken med skyddstunnel, är att den är bekvämare att handskas med och mården behöver inte klättra för att ta sig in i fällan.

 

Exempel på grejer som är bra att ha med sig: såg, yxa, ståltråd, harskinn och fågelvinge. Vingen kan med fördel hängas upp så den rör sig i vinden och fångar mårdens uppmärksamhet. Harskinnet kan läggas på lockets tak, som en dragåtel.

Exempel på grejer som är bra att ha med sig: såg, yxa, ståltråd, harskinn och fågelvinge. Vingen kan med fördel hängas upp så den rör sig i vinden och fångar mårdens uppmärksamhet. Harskinnet kan läggas på lockets tak, som en dragåtel. Foto: Lars-Henrik Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay