Rolf Larsson ringmärker skräntärna och silvertärna i Blekinge skärgård där Jägareförbundet bidrar till att underlätta för de rara fåglarna. Bland annat genom att hålla efter minken. Foto: Privat

Fortsatt samarbete kring fågelskydd

Samarbetet som Jägareförbundet Blekinge har med länsstyrelsen om fågelskydd fortsätter, och har nu pågått i över tio år. Skräntärnan är en av de fåglar man jobbar med.

Att hålla efter minken på skärgårdsöar är avgörande för att markhäckande vadare, tärnor och sjöfåglar ska få fram sina ungar. En minkföryngring på en holme i Blekinge skärgård är ödesdiger.

– Därför var det inte svårt för oss att ställa upp när man 2009 frågade om vi kunde hjälpa till med minkjakten i skärgården. Vid Torhamns udde har vi varit mycket effektiva, och de senaste åren har vi inte fångat några minkar, så de verkar vara borta. Vi har tagit någon iller, och det är ju också bra, säger Mats Nying som samarbetar med länsstyrelsen och som arbetar med predatorefterhållningen för Jägareförbundets räkning.

 

Ny koloni

Skräntärnan har visats särskild omsorg och jägare hjälpte till när kameror placerades ut i en koloni på Båtaskär där man, som Mats Nying säger, ville spionera på fåglarnas privatliv.

– Tyvärr har kolonin på Båtaskär försvunnit. Lyckligtvis har en ny koloni med skräntärnor bildats i en annan del av skärgården, och länsstyrelsen funderar som bäst på vad som kan göras för att hjälpa fåglarna på traven. Vi bidrar gärna i det arbetet, säger Mats Nying.

 

Till nytta

Han är övertygad om att jägarnas insatser med naturvård för arter som inte jagas är till fördel för jägarkåren.

– Jag tror att vårt samarbete med länsstyrelsen är bra PR för hela Jägareförbundet. Det visar att vi är en part att räkna med. Vi nöjer oss inte med att stå vid sidan om och titta på vad som händer utan försöker också hjälpa till praktiskt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay