tisdag 19 mars

Viltvård

Johan Glavhammar, även kallad Åseletrappern, tipsar här om vilka knep han använder för att få mården att gå i fällan. Foto: Privat/Lars-Henrik Andersson

Så fångar du mården – Åseletrappern tipsar

PremiumTV

Nu är det hög tid att ladda mårdfällorna. Mårdens päls börjar bli fullhårig och förutom att få ett fint vinterskinn är en fångad mård mycket bra viltvård. Kolla in vår film om mårdfångst och läs tipsen om hur du lyckas med mårdfångsten av den erfarne fällfångstjägaren Johan Glavhammar.

Svensk Jakt tipsar om hur du sätter upp mårdfällan.

 

Vintern är i högsta grad i antågande, i vart fall i norra Sverige och mården har nu fått sin fina vinterpäls. Det är med andra ord hög tid att börja placera ut mårdfällorna. Vad ska jag då tänka på för att lyckas?
Svensk Jakt har pratat med Johan Glavhammar, Åsele, även känd som Åseletrappern.

 

Fråga de äldre

– Fråga äldre jägare som fångat i området om de har tips om var du kan placera fällorna. Invänta nysnö och ge dig ut och spåra för att se var mården rör sig. Ser du ett spår, som kanske går längs med en myrkant, så kommer du förmodligen att se spår där igen om någon vecka. Testa sätt ut en fälla där, gärna under en yvig gran, säger Johan Glavhammar.
Han menar att det är så du som nybörjare ska starta din fångstkarriär, att spåra mycket, och skaffa dig kunskap om var viltet du ska fånga rör sig.

 

Åtla med tjäder

– Jag brukar fylla åtellådan i mina fällor med rens från tjäder och orre. Det verkar locka mården till fällorna. Men även slaktrester från älg fungerar bra. Jag hänger även upp en tjädervinge och ibland har jag spikat upp en älgklöv intill fällan.

Johan Glavhammar tipsar även om att sätta stören upp till fällan en decimeter på sidan om ingångshålet. Det menar han minimerar risken att fällans slagbygel bara träffar tassarna.
Han tycker att mårdfångsten är som mest lyckosam från senhösten fram till nyår.

 

Mården har gått i fällan som här placerats under en yvig gran på en mårdväxel. Foto: Lars-Henrik Andersson

Lossnar i mars

– Därefter upplever jag att fällfångsten går trögt. Kanske mården har byggt upp ett bra matförråd som den lever av under januari och februari? I mars brukar det lossna igen och då kan man åter få mård i fällorna, säger Johan Glavhammar som på sin hemsida kallar sig för Åseletrappern.

Förbered mårdfångsten under förhösten

Han berättar att han mest använder sig av Gävleborgsfällan och Trapper 90.

– Båda är bra fällor. Fördelen med Trapper 90 är att slagjärnet inte sitter fast i fällan. Du kan därför ta med dig enbart slagjärnet när säsongen är slut och ha lådan kvar i skogen. Jag tycker dessa fällmodeller även är lätta att hantera, jämfört med Belisle.

 

Eget lockmedel

Johan Glavhammar brukar fånga mellan tre till sex mårdar per säsong och har totalt ett drygt tjugotal fällor ute på sina fångstlinjer.

Han har tagit fram ett eget komponerat lockmedel för mårdfångst som är baserat på älgblod och bäver.

– Doftmedlet kan stänkas utanför fällan och man kan även dränka en liten bomullstuss med doftmedlet som sedan läggs i åtellådan.
Johan Glavhammar fokuserar på att leta mårdspår och lämpliga fångstplatser på skogsholmar på myrar där mården gärna letar efter skogsfågel, ekorre och hare.

– Den följer även gärna bäckar och hyggeskanter i angränsande gammal men även ung skog. Där det finns gott om skogsfågel finns även mården. Det är en effektiv predator både på marken och i träd, säger Johan Glavhammar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay