tisdag 24 maj

Viltvård

Publicerad 2 januari 2020 - 08:30

Vårvintern är en bra fångstperiod för mink och det är nu man kan komma åt de stora, gamla hanminkarna. Foto: Bernt Karlsson

Förbered inför vårvinterns minkfångst

Premium

Sol, dagsmeja och snösmältning betyder inte bara att vintern går mot sitt slut. För jägaren och viltvårdaren inträder då en bra fångstperiod för mink. Den som vill göra något åt minkstammen på sina marker ska passa på när vårvintern kommer.

Det som gör vårvintern till en bra fångstperiod är att den grovt sammanfaller med minkens parningsperiod, februari–april.  Hanminkarna blir då mycket aktiva och kan färdas vida omkring för att finna honor att para sig med.

Stora hanminkar, som är svåra att fånga under annan tid på året, går bäst att komma åt under denna period. Tagen under vårvintern är dessutom minken värd att flås eftersom skinnet fortfarande är brukbart.

 

Betad slagfälla

Lämpligt fångstredskap är en betad slagfälla, som placeras där man vet att minken brukar passera. Och har man sett ett färskt minkspår ringla i väg uppför en liten bäck eller ett dike kan man vara så gott som säker på att minken kommer samma väg tillbaka om några dagar. På ett sådant ställe kan det löna sig att göra en punktinsats med fällfångst.

Tidigt på vårvintern, medan det ännu är risk för snöfall, kan det vara klokt att som snöskydd risa över fällan. Under den här tiden kan det också vara riskabelt att placera fällan för nära stranden. Om vädret hastigt slår om kan bara ett par dagars snösmältning få vattnet att stiga dramatiskt, särskilt i mindre bäckar. Risken är då stor att fällan hamnar under vattnet eller i värsta fall spolas i väg.

 

Ställ fällan på säkert avstånd från vattnet och lägg en slana, så att den leder från isen eller vattnet upp till fällöppningen.
Till doftspåret på slanan fungerar Hawbakers mink-etta perfekt.
Doftlockmedlet stryks ut i små mängder på slanan. Använd en vanlig bomullspinne, som efter användning kan lämnas kvar inne i fällan.
Fångstplatsen är färdig. Fällan väntar bara på besök av en förbipasserande mink.
Vid vinterfångst är rivet spån av fryst gädda ett utomordentligt doftlockmedel för mink.

 

Minkfällan måste därför placeras en bit från vattnet, ovanför högsta vattenlinjen. Nackdelen är då att minken kan passera vid sidan av fällan, på isen eller strandlinjen nedanför. För att förhindra detta måste man få minken att stanna upp och leda den till fällan med hjälp av ett doftspår.

Hugg en slana av något mindre värdefullt träd, exempelvis sälg, och lägg den så att den leder från isen eller vattenbrynet upp till fällöppningen. Stryk sedan ut ett doftlockmedel i små mängder på slanan och avsluta inne i fällan.

Doftlockmedel finns av många olika slag. Så kallad fiskolja är ett pålitligt doftlockmedel men för mink rekommenderas Hawbakers mink-etta. Det kallas inte för inte världens bästa doftlockmedel för specifikt mink.

 

Styrs av vandringshinder

Under sensommaren och hösten fångas minken i obetade genomgångsfällor, där minken styrs in i fällan med hjälp av olika vandringshinder. Under vårvintern fungerar inte den metoden lika bra. Fällan kan i stället med fördel betas med exempelvis en bit fisk eller en räka på beteskroken eller bakom trampplattan. Vid den här tiden fördärvas inte heller betet så snabbt. Lite fågeldun kring fällöppningen väcker också minkens nyfikenhet.

Det viktigaste är att få minken att stanna upp och börja utforska fångstplatsen. Ett bra knep för att få den att göra det är att flisa upp en fryst fisk och strö fiskspån i och omkring fällan. Fryst gädda rekommenderas, den luktar särskilt bra. Använd grövsta mönstret på ett vanligt rivjärn.

Skribent

Bernt Karlsson

sv.jakt.norr@telia.com

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Mina artiklar

Svensk Jakt på Instagram

Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Samtidigt på JaktPlay

Etiketter