torsdag 28 september

Viltvård

Ett osvikligt grävlingbete

Foto: Bernt Karlsson

Känner du till någon biodlare i trakten där du bor? I så fall har du möjlighet att för en billig penning skaffa dig ett osvikligt bete för fångst av grävling.

Bästa fångstperioden för grävling är under sensommaren och förhösten. Problemet med fångst under den tiden är att hitta beten som inte ruttnar bort eller förstörs av insekter. Eftersom grävlingen är allätare finns det dock många alternativ till köttavfall från jakten.
Landets yrkesjägare rekommenderar i huvudsak fyra beten i följande prioritetsordning: vaxkakor från bikupor, surägg, torkad gädda och vanliga fläskbitar.
Fördelen med torrgädda är att den håller sig väldigt länge och fläskbitarna drar inte till sig flugor.

Överst på listan
Eftersom grävlingen är svårt begiven på sötsaker är det emellertid vaxkakor från bikupor som står överst på listan. För att komma över sådana måste man ta kontakt med någon biodlare. Det är i vaxkakorna bina samlar sin honung som sedan centrifugeras ut ur alla små sexkantiga celler i en speciell maskin. Det kallas för att honungen ”slungas”.
Den på honung tömda vaxkakan brukar sedan smältas ner, gjutas om och sättas tillbaka i bikupan för att de små, arbetsamma insekterna ska kunna fylla den på nytt.
Bivax används också för tillverkning av vaxljus, som avger en svag honungsdoft medan de brinner. Vaxkakor har därför ett värde, men det brukar inte kosta några stora slantar att köpa några stycken.
Vaxkakorna skärs då ut ur sina träramar. De är ganska stora, ungefär 19 x 34 centimeter, och ungefär tre centimeter tjocka.

Bryter av på mitten
De flesta biodlare har också gamla, trasiga vaxkakor som man kan få alldeles gratis om man fångar tillfället i flykten.Vaxkakorna innehåller honungsrester, pollen och en del annat småskräp som attraherar en grävling.
En honungskaka som man bryter av på mitten och lägger framför trampplattan i en grävlingfälla brukar snart ge utdelning. I en betesgillrad fälla trär man bara bitar av vaxkakorna över beteskroken.
Det är inte heller bara grävlingen som frestas av vaxkakor. De fungerar även utmärkt som bete i mårdfällor.
Vaxkakor har en nästan obegränsad hållbarhet. Man kan stoppa dem i en plastkasse och hänga dem på ett svalt och luftigt ställe eller också bara lägga dem i frysen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.