Välj rätt foder och börja utfodringen tidigt. Utfodringsplatserna ska ligga fritt och inte nära vägar.

Välj rätt foder och börja utfodringen tidigt. Utfodringsplatserna ska ligga fritt och inte nära vägar. Foto: Kenneth Johansson

Dags att förbereda utfodring av viltet

Utfodring av vilt minskar svält och lidande, samtidigt som viltet lättare överlever vintern. Det gäller dock att utfodra med rätt foder på rätt plats. Särskilt viktigt är det att inte utfodra nära trafikerade vägar. Annars kan man orsaka faror både för trafikanter och för viltet.

Ungefär hälften av Sveriges jägare, bönder och skogsägare utfodrar vilt om vintern. Framför allt försöker man gynna rådjur genom att lägga ut ensilage. De flesta försöker dock hjälpa flera viltarter.

Foderplatser behöver ses till regelbundet, för att fylla på nytt foder och ta bort gammalt som blivit dåligt. Därför är det praktiskt om foderplatserna ligger nära en väg. Samtidigt är det stor risk att viltet blir påkört om man utfodrar för nära starkt trafikerade vägar.

Erfarne viltvårdarens bästa tips för stödutfodring av rådjur

Utfodring bör ske långt från känsliga grödor och skog, men nära områden där viltet kan finna skydd och få vara ifred. Man bör även tänka på att inte locka viltet att korsa starkt trafikerade vägar.

Det kan exempelvis ske genom att man utfodrar vilt på bägge sidor om en trafikerad väg, men tillräckligt långt från vägen för att inte locka viltet att uppehålla sig nära den.
Saknar man lämpliga platser att själv utfodra på kan man samarbeta med grannfastigheter.

Så stödutfodrar du rådjur

Eftersom viltet rör sig i landskapet drar alla nytta av effekterna av utfodringen, även om den sker på grannmarken.

Jägarna har ett ansvar att stötta viltstammarna, vilket kan ske genom utfodring. Samtidigt har man alltid ett ansvar att reglera viltstammarna, och det gäller speciellt om man utfodrar.

 

Björn Sundgren, jaktvårdskonsulent Jägareförbundet

Roger Lundqvist, jaktvårdskonsulent Jägareförbundet

Åtta tips på hur du hjäper viltet

1. Utfodra klövviltet med fuktigt ensilage, spannmålskross eller foderpellets. Torrt hö är olämpligt, om det inte är proteinrikt och ges under hela vinterhalvåret.

2. Foderplatser för klövvilt skall ligga fritt, så att viltet har god uppsikt över omgivningarna. Därmed minskar risken att klövviltet tas av rovdjur.

3. Utfodra inte klövvilt i närheten av vägar, men ploga gärna upp stråk fram till utfodringsplatserna om det är mycket snö.

4. Starka individer håller ofta de svagare borta från utfodringsplatserna. Genom att ha flera utfodringsplatser minst 50 meter ifrån varandra får fler del av fodret.

5. Fasaner och rapphöns utfodras helst med vete, och det bör även finnas grovt grus bredvid maten. Småfåglar får istället solrosfrö, hampfrö, osaltade jordnötter eller talg. Kvardröjande trastar uppskattar havregryn indränkta i matolja.

6. Alla fåglar utfodras i direkt anslutning till skydd i form av risiga buskar. Då minskar risken för predation, och fåglarna kan koncentrera sig på att äta.

7. Helst bör man utfodra under hela vinterhalvåret, men det är aldrig för sent att börja.

8. Du måste ha markägarens tillstånd för att utfodra viltet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay