Bra dragåtel underlättar mårdfångsten

Foto: Kjell-Erik MoseidPremium

Mårdfångst med stationära fällor kräver noggrann inåtling. I motsats till exempelvis en rävfälla är en mårdfälla vanligtvis för liten för att man ska kunna lägga åtelmaterialet inne i fällan. Den så kallade dragåteln måste därför placeras vid sidan om.

Konsten att fånga mård är att hitta bra fångstplatser och att kunna fånga mårdens uppmärksamhet. Mården rör sig efter ett ganska regelbundet mönster mellan jaktplatserna inom sitt hemområde och det finns vissa ställen i terrängen som den alltid passerar. Det är på dessa mårdväxlar fångstplatsen iordningställs och fällan placeras.

Nu gäller det att också väcka den förbipasserande mårdens intresse och då räcker det sällan med en enkel fälla, även om den försetts med ett aldrig så attraktivt bete. Bara en så enkel sak som en upphängd fågelvinge under fällan kan vara avgörande för om mården ska passera fällan på ett par meter eller stanna upp.

Lyckas du bara få mården att intressera sig för fångstplatsen hittar den också snart in i fällan, och det är här dragåteln kommer in.

 

Samla agn

Legendariske trappern Bergstrand brukade säga att fångstmannens viktigaste uppgift under icke-fångstsäsong var att samla agn. För utan agn går det inte att bedriva fångst.

Hösten är givetvis den viktigaste perioden för den som vill samla åtelmaterial. Allt jaktavfall går att använda även om det är älg- och rådjursjakten som ger mest i den vägen.

Vår levnadsstandard gör att vi inte längre anser det mödan värt att ta tillvara älg- och rådjurshuvuden. Här finns emellertid mycket gott att ta vara på. Ett älg- eller rådjurshuvud, som binds fast ett par meter upp i ett träd intill mårdfällan, blir en perfekt dragåtel och räcker hela säsongen.

Bästa sättet att hänga upp dessa delikatesser är att skära hål i nosbrosket och trä igenom ett vanligt buntband av plast. Då får man en perfekt ögla att binda ett snöre i. Du kan också flå upp sidorna på älg- eller rådjurshuvuden så att småfåglarna kommer åt att picka. Köttsmulor och fågelspillning som faller ner på marken förstärker bara fångstplatsens attraktionskraft för den förbipasserande mården.

När det gäller rådjur kan du med fördel flå djuret så att både huvudet och underbenen hänger kvar på skinnet och hänga upp alltihop som dragåtel.

 

Tar vad man har

Den som inte kommer åt vare sig älg- eller rådjurshuvuden får göra som Cajsa Warg, alltså ta vad han har. En fågeljägare kan exempelvis spara allt fågelrens, som sedan packas i potatis- eller morotssäckar. Nätsäckarna knyts sedan åt och hängs upp som dragåtel intill mårdfällan.

När det gäller själva betet i fällan finns det nästan lika många idéer som fångstmän, men viktigare än själva betet är som sagt att kunna väcka mårdens intresse och nyfikenhet för själva fångstplatsen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay