tisdag 27 september

Viltvård

Publicerad 6 november 2014 - 14:20

Anders konstruerar en vildsvinsskrämma

Anders Hedström med en svinsäker foderautomat. Foto: Bernt Karlsson

Anders Hedström är kanske mest känd för fällor och foderautomater, men just nu är han i färd med att testa en vildsvinsskrämma.

Ända till långt in på 1990-talet var Anders Hedström en helt vanlig östgötsk ­bonde som ­odlade potatis och ­morötter på Bjälbo ­Brogård i Skänninge ett par mil väster om Linköping.
Men han tröttnade på bonderiet, arrenderade ut gården och byggde om den gamla lagerlokalen för potatis till ett viltvårdssnickeri. Under firmanamnet Bjälbo viltvård började han istället tillverka fällor och foder­automater. Bland annat hittade han på en helt ny lösning på gilleranordningen till den populära kråkfällan modell Trolle Ljungby. Han ersatte det vanliga balansgillret och dess lösa pinnar med en gillerstång av bockat rundjärn, som hängde ner från fällans tak.

För fasaner och änder
En annan av hans konstruktioner som snabbt blev populär var foder­automaten Spiralen för fasaner och änder. Utgångsmaterialet är ett vanligt latrinkärl på tre ben, där fodret rinner ut i en spiralfjäder i foder­behållarens botten. Genom att picka med näbben mot fjädern kommer fasanerna och änderna åt fodret i den mängd som går åt för stunden.
Men allting har sin tid. För ett par år sedan sålde Anders gården, köpte en ny och flyttade några mil söderut. Numera är han verksam i Kimme Lycke, där hans nya verkstad stod klar i fjol. Firmanamnet Bjälbo ­viltvård kvarstår men Anders har sadlat om och arbetet har delvis fått en ny inriktning.
– Jag har mer och mer börjat intressera mig för det här med skadeförebyggande åtgärder, säger Anders. Det kommer sig kanske av att jag är besiktningsman för viltskador åt länsstyrelsen, men jag gör också en del arbeten åt Viltskadecenter och anlitas ibland även av kommunerna.

Potatisland eller ärtåker
Det mest spännande just nu är utvecklingen av en vildsvinsskrämma. Det är en sorts fågelskrämma som även är försedd med ett slags ”doftspridare”. Den innehåller en mixtur som ska förmå vildsvinen att lämna området så snart de dragit upp lukten tillräckligt långt i näsan.
Vildsvinsskrämman placeras mitt ute i det område där svinen är oöns­kade, till exempel ett potatisland eller en ärtåker.
– När vildsvinen får syn på den
här figuren reagerar de genom att gå ner i vind för att ta reda på vad det är för någonting. Då är det meningen att de ska insupa en så oangenäm doft att de finner för gott att ­skyndsamt dra sig därifrån, säger Anders.
Vilka ingredienser som ingår i doftblandningen vill dock Anders behålla för sig själv. Annars går det inte att kommersialisera idén.
Andra projekt som Anders satt i gång är att bygga en fröautomat för småfåglar som även samlar upp spillning och skalrester.
– Problemet med fröautomater är ju att spillet drar råttor och möss till husen, säger Anders.
Helt har han dock inte släppt fällorna och foderautomaterna. Han har byggt en svinsäker foderautomat för rådjur som i dag finns spridd bland jaktlag i närområdet och som visat sig fungera väl.

Mest rovdjur och vildsvin
Den gamla favoriten Spiralen ingår fortfarande i sortimentet. Den är numera något modifierad med förstärkt botten och justerbar fjäder. Därutöver är Anders återförsäljare av elektriska foderspridare. På beställning tillverkar han också Bäverfälla modell Butorp i två storlekar, en större för bäver och en mindre för grävling.
Jakten har han inte heller ställt åt sidan, därom skvallrar innehållet i den nybyggda hundgården; en plotthund, en schillerstövare, en lajka, en karelsk björnhund och till det några foxterriers.
– Det blir mest rovdjur och ­vildsvin, säger Anders. Litet älgjakt också förstås.

Skribent

Bernt Karlsson

sv.jakt.norr@telia.com

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Mina artiklar

Svensk Jakt på Instagram

Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Samtidigt på JaktPlay

Etiketter