tisdag 29 september

Viltsmak

Publicerad 11 september 2020 - 09:57

Foto: Lena Runer

Kebabinspirerat vildsvin på grillen

När du skivar kött riktigt tunt upplevs det inte som segt, så plocka gärna fram stekdetaljer som du har i frysen. Till spetten på bilden har kocken Robin Nilsson använt fransyska och ytterlår av ett ungt vildsvin. En klassisk kebabkrydda innehåller mängder av olika kryddor. Robin har förenklat och låter lite spiskummin ge den orientaliska smaken, och blandar sedan med soja, honung och oregano.

Till spetten behöver du ett dubbelt grillspett som håller köttbitarna på plats. Det finns i större livsmedelsaffärer. Har du inte ett sådant, ta två vanliga grillspett. Foto: Lena Runer

Kebabinspirerat vildsvin 4 personer

400–500 g fryst vildsvinskött (eller annat viltkött)
1 grillspett med två pinnar

 

Marinad

1 tsk mald spiskummin
2 tsk torkad oregano
1 msk flytande honung
2 msk japansk soja
1 krossad vitlöksklyfta
0,5 dl olja

Blanda alla ingredienser till marinaden.

Det är lättare att skära köttet riktigt tunt när det är halvfryst, så tina bara köttet till hälften. Skär det halvfrysta köttet med vass kniv, i så tunna skivor som möjligt.
Lägg köttet i marinaden, gärna några timmar.
Ta upp köttet, vik varje skiva och trä dem tätt på ett dubbelspett.

Lägg spettet på grillen och låt köttet få en fin grillyta på alla sidor. Lägg det sedan på indirekt värme cirka 20 minuter eller tills köttet är genomstekt. Kolla gärna med termometer att innertemperaturen är cirka 70 grader.

 

Tzatziki

1 gurka
Salt
Turkisk eller grekisk yoghurt
Vitlök riven
Honung
Svartpeppar

Halvera gurkan och skrapa ur mitten med en sked. Riv sedan gurkan på den grövsta sidan av rivjärnet. Salta på den rivna gurkan och låt ligga en stund. Pressa ur så mycket vätska som möjligt. Blanda sedan med turkisk yoghurt, riven vitlök och honung efter smak. Smaka av med svartpeppar.

 

Servering

Tortillabröd eller tunnbröd
Tomat
Sallad
Gurka
Rödlök

Ta loss köttet från spettet och lägg det i tortilla­bröd tillsammans med tsatziki, sallad, tomat, gurka och rödlök.

 

Recept: Robin Nilsson

Text: Lena Runer

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Heta ämnen på Svenskjakt.se