tisdag 19 mars

Viltsmak

När du stoppat korven, baka den gärna i ugnen på 100 grader i 30–60 minuter. Då är korven färdigstekt och hållbarheten blir längre. Och framför allt: tillagningen blir lättare. Då behöver du bara ge korven en snabb stekyta på spisen eller på grillen före servering och behöver inte bekymra dig om den blir genomstekt eller inte. Den är ju redan färdiglagad. Foto: Lena Runer

Nio tips om korvtillverkning

Mästerkocken Lars Niklasson ger här tipsen som leder fram till den perfekta hemmagjorda korven.

1.  Det är viktigt att korvsmeten är riktigt kall! Använd gärna fruset kött och låt det halvtina i kylen.

 

2.  Använd ”fuldelar”. Till korv behöver du inte använda fina styckningsdelar. Hals, nacke, lägg och bog blir perfekta i korv.

3.  Blanda hälften grovmalet och hälften finmalet. Det grovmalda ger härlig struktur. Det finmalda hjälper till att hålla ihop korven.

 

4.  Använd lite ströbröd i smeten. Lars har upptäckt att smeten blir luftigare av ströbrödet och att smaken blir bättre.

5.  Fett är gott! Försök inte göra korven för mager. 30 procent späck är ett riktmärke.

 

6.  En bra korv ska vara homogen, det vill säga hålla ihop. Det uppnår du med rätt sälta. Minska inte på rekommenderad saltmängd. Tänk också på att arbeta smeten så nära  noll grader som möjligt (gärna minus en grad).

7.  Glöm inte lite hetta i korven. Krydda till exempel med cayennepeppar och chiliflakes.

 

8.  Stoppa inte korven för hårt.

9.  När du stoppat korven, baka den i ugnen, 100 grader i 30–60 minuter. Lägg i en långpanna med lite vatten i botten. När korven är färdigbakad håller den mycket längre i kylen.

 

Text & Foto: Lena Runer

Lars Niklassons utrustningstips

En bra hushållsassistent underlättar vid korvtillverkning. Den ska vara tillräckligt kraftfull för att orka mala. Lars Niklassons assistent är på 1.700 watt.

Han använder en handvevad korvspruta, för att lättare kunna styra processen. Det går inte så fort och det är lätt att stanna.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.