Så tar du hand om den fällda råbocken

Hade du jaktlyckan med dig på bockpremiären? Grattis – här hittar du de bästa tipsen på hur du tar tillvara på det finaste köttet som finns.

Bra hygien är alltid otroligt viktig vid all hantering av viltkött. Använd helst engångshandskar eller tvätta händerna noga innan du passar eller tar om hand om fällt vilt och viltkött.
När du fällt en råbock måste du passa den. Det finns två huvudskäl till att man passar ett djur. Dels ska man få ut mage och tarmar ur djuret, så att inte tarmbakterier och smak från mag- eller tarminnehållet kommer ut i musklerna. Dels pass­ar man djuret så att musklerna kyls ner och därmed förhindras att surna eller angripas av bakterier.
Ett gott råd är att dela upp passningen i två moment. Ta först ut bukhålans organ, det vill säga mage, tarmar och eventuellt ändtarm och urinvägar. Sedan skär man genom mellangärdet och öppnar till brösthålan. Det gör man främst för att tömma denna på blod och för att luftningen och nedkylningen även ska ske i brösthålan.

Små kron- eller dov­vilt och rådjur lämpar sig väl för att passa hängande i skogen. Då gör tyngdkraften att organen enkelt faller ur bukhålan. Här ovan kan du se webb-tv med Öster Malmas vilthanterare, Pontus Eriksson, som visar hur man på bästa sätt tillämpar hängande passning av vildsvin och rådjur.

Nedkylning

Tänk på att viltköttet inte får kylas ner under tio grader innan tio timmar efter passningen. Kyler du ner köttet för fort blir det segt och trist. Frys heller aldrig in köttet under de två första dagarna, då dödsstelheten sitter i köttet. Ett bra tips är att bygga din egen viltkyl av ett gammalt kylskåp samt att skaffa en så kallad mörningstimer – då kan du enkelt ha koll på att köttet nått minst 40 dygnsgrader innan det styckas och fryses in.

Infrysning

Frys alltid in kött så luftfritt som möjligt. Antingen kan du suga ut luften ur plastpåsen och försluta den noggrant, eller så vacuumpackar du alltid ditt viltkött. Vacuumpackning är det bästa sättet som ger längst hållbarhet på allt kött.
Lägger du in köttet i enkla plastpåsar och fryser in det så kommer hållbarheten på köttet förkortas avsevärt.

Läs även:
Så undviker du de vanligaste misstagen i kötthanteringen

Dygnsgrader

Den måttstock man har för att mäta hängningstiden för kött är dygnsgrader, det vill säga antalet dagar multiplicerat med medeltemperaturen. Denna tid ska räknas från det att likstelheten gått ur slaktkropp­en, vilket kan variera något. Ofta rekommenderas minst 40 dygnsgrader.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst