Som nybörjare är det bra att vara med så ofta som möjligt, när djur passas. Be därför jaktledaren redan vid genomgången inför jakten att jägarna inte ska passa djuren direkt utan vänta på dig. När passningen påbörjas är det en fördel om du hjälper till. Då lär du dig mer. Foto: Torsten Mörner

Som nybörjare är det bra att vara med så ofta som möjligt, när djur passas. Be därför jaktledaren redan vid genomgången inför jakten att jägarna inte ska passa djuren direkt utan vänta på dig. När passningen påbörjas är det en fördel om du hjälper till. Då lär du dig mer. Foto: Torsten Mörner

Din första passning

För alla nyblivna jägare är det ett stort och nervöst ögonblick när man fäller sitt första vilt. Efter denna nya och stora händelse ska djuret passas. En helt ny erfarenhet som även den kräver noggrannhet och kunskap.

Som nybliven jägare står du inför många utmaningar. Allt du har läst i jägarexamen blir nu verklighet. Det går aldrig att i ord förmedla den känsla man upplever under jakten.
Likaså är det svårt förmedla allt nytt som man upplever när man skjutit sitt första djur och ska passa det. Det är nya lukter, man blir blodig, man hanterar varma organ. Som om man grävde i sitt eget inre.
Har man dessutom träffat buken med skottet kommer ännu starkare dofter, och man måste då tänka extra på hur man hanterar djuret under passningen.

Men ta det lugnt, man vänjer sig. Det är många nya saker som man ska lära sig, och det bästa rådet är att ta en sak i taget.

Ett gott råd är att som nybörjare titta på hur andra gör. Och fråga! Fråga hela tiden. Varför gör du så, vad är det?

Det finns två huvudskäl till att man passar ett djur. Dels ska man få ut mage och tarmar ur djuret, så att inte tarmbakterier och smak från mag- eller tarminnehållet kommer ut i musklerna. Dels pass­ar man djuret så att musklerna kyls ner och därmed förhindras att surna eller angripas av bakterier.

 

Två moment

Ett gott råd är att dela upp passningen i två moment. Ta först ut bukhålans organ, det vill säga mage, tarmar och eventuellt ändtarm och urinvägar. Sedan skär man genom mellangärdet och öppnar till brösthålan. Det gör man främst för att tömma denna på blod och för att luftningen och nedkylningen även ska ske i brösthålan.

Personligen öppnar jag bara brösthålan när djuret befinner sig i skogen. Jag tar aldrig ut lever eller brösthålans organ där, det är mycket mera hygieniskt och bättre om man gör det hemma i slakteriet eller i det utrymme djuret ska hänga.

Älg, hjortdjur och rådjur, stora älgar och hjortdjur måste man passa i skogen. Djuret ska alltid ligga på höger sida, annars blir passningen svår att utföra och levern kommer täcka hela vommen.
Om det går så är det lättare om djuret ligger i en backe eller på en liten kulle, så att de inre organen automatiskt faller ut ur bukhålan.
Se till att du får hjälp vid passningen. Någon kan hålla i ett ben på djuret, en annan kan hålla i bukskinnet, så att du ser var du ska lossa de inre organen.
Var försiktig med kniven, man petar lätt hål på urinblåsan, tarm­arna eller magarna. Hinnorna som omger organen går ofta bra att lossa med fingrarna.
Det är egentligen bara när man sotar djuret, öppnar bukhålan, skär av ändtarmen eller matstrupen, eller lossar lever eller brösthålans organ som man behöver en kniv.
Små kron- eller dov­vilt och rådjur tycker jag man ska passa hängande i skogen. Då gör tyngdkraften att organen enkelt faller ur bukhålan. Man kan hänga i huvudet och passa fram­ifrån, eller i bak­benen och då passa bakifrån.

 

Vildsvin

Vildsvin ser annorlunda ut är hjortdjur eftersom de inte har någon vom. Passningstekniken är dock densamma. Även här bör man dela upp passningen i två moment.
Vildsvin är ofta feta och därmed bra värmeisolerade. Du måste därför se till att kroppshålan luftas väl efter passningen, så att temperaturen i musklerna långsamt sjunker

 

Hare och andra gnagare

Alla gnagare har ett liknande mag- och tarmsystem, med en liten magsäck, lång tunntarm och en förhållandevis stor blind- och tjocktarm.
Harar brukar man passa i skogen, och sedan stoppa in gran- eller enris i bukhålan.
Mitt råd är att göra som med annat vilt. Ta ut mage och tarmar och lämna kvar de röda organen. Det finns dock en viktig sak du bör tänka på om det är mycket kallt ute. Sätt inte ris i bukhålan. Då kommer kroppen att kylas ner för fort, och du får kylsammandragning av köttet.
Lyssna dessutom inte på äldre jägare som säger att haren ska hänga utomhus. Då fryser kroppen och det blir ett segt kött. Nej, haren ska som annat vilt hänga i 4–6 grader för att köttet ska mogna på ett bra sätt.

 

Fågel passas senare

Fåglar har en annan anatomi än däggdjur. De behöver av flera skäl inte passas direkt i skogen. När du skjutit din första tjäder eller gräsand ska du ta hem den hel. Sedan kan man välja att ta ur fågeln  vid hemkomsten, eller låta den hänga med inälvorna kvar.
Passningstekniken är i princip densamma för alla fåglar. Man skär igenom bukväggen bakom bröstbenet, och sticker in fingrarna och greppar framför hjärtat. Sedan kan du försiktigt dra bakåt så att hjärta, lever, mage och tarmar kommer ut. Skär runt ändtarmens öppning och inälvspaketet är därmed lossat.
Jag brukar tillvarata hjärta, lever och muskelmagen, och använda i såsen till fågeln jag tillagar.

Torsten Mörner

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst