Lägg älg på grillen
Vårt läckra vilt passar utmärkt på grillen. Jag kan garantera att om man grillar ganska hårt och eftersteker på svag värme, eller med indirekt grillning, får man ett bra resultat.
Jag bjuder här på älgytterlår som kokat sig mört och mot slutet grillas. Det är ett utmärkt sätt att spara tid och förvissa sig om ett bra resultat.
Älginnanlår är ett säkert kort på grillen. Biffen kan däremot vara tuff. Älgbiffen är en detalj som måste möras väl, vakuumörning är bra.
Grillat älgytterlår och glaze med sting
1,5 kg ytterlår
1 morot
1 gul lök
1/2 vitlök
1 liten flaska porter
Timjan
Lagerblad, pepparkorn och salt.
Anders glaze: 1 dl majsolja, 0,5 dl ketchup, 1/2 dl Mrs Chengs mushroom soya, 0,5 dl sweetchili, rivet äpple, salt och peppar.
Köttet blancheras och kokas i vatten, öl, kryddor och grönt i cirka fyra timmar. Blanda ihop glazen och pensla på köttbitarna och grilla.
Spett på älginnanlår
Köttet tärnas och träs på spett och kryddas med torkad basilika, timjan, peppar och salt precis innan tillagning.
Använd metallspett. Grillas snabbt och kan serveras med en kärntemperatur på 60 grader.
Recept: Anders Levén
Anders tipsar
Kolgrill för bästa smak. Tänd med eltändare eller rörtändare för att undvika tändvätska.
Kanske en gasgrill som jag har när man grillar ofta och även på vintern.
Låt köttet vila på metallfat (på grillen) en stund i olivolja innan ni äter.
Använd mycket färska örter.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.