Kött surnar fortare än man tror. En orsak kan vara att man stänger in värmen genom att lägga en urtagen älg på mage. Foto: Kjell-Erik Moseid

Fråga veterinären: Hur snabbt surnar en ourtagen älg?

Premium

Erik: I jaktlaget diskuterar vi ofta hur snabbt köttet surnar i en älg som inte tagits ur. Finns det någon tid att ta hänsyn till för hur snabbt man bör ta ur en skjuten älg?

Veterinär Jonas Malmsten svarar:

Att viltkött surnar förekommer tyvärr då och då, och den vanligaste orsaken är att köttet inte kylts ner tillräckligt fort.

En maxtid för att ta ur går inte att ge eftersom yttertemperatur­en, viltets kroppstemperatur och aktivitet före skottet, vind, ­skugga och annat spelar in för hur snabbt kroppen och köttet kyls ner. Surt kött kan dock ­uppstå fortare än man tror, ­framför allt inne i låren.

Fråga veterinären: Vad gäller vid kassering av en skjuten älg?

En bra tumregel, förutsatt att man kan hålla djurkroppen ren, är att ta ur så fort som möjligt efter skottet. Se därefter till att värmen från bröst- och bukhåla kan försvinna.

Något som ofta leder till att köttet surnar är när man tar ur älgen och sedan lägger den med bukhålan mot marken (för att inte fåglar ska hacka). På detta sätt stängs värmen in. Det kan också hända när man tagit ur, hängt upp kroppen, men varken sotat eller öppnat slaksidorna tillräckligt.

Fråga veterinären: Varför har vi så klena älgar på våra marker?

Olika jaktlag har olika möjligheter till en bra hantering, men det är väl värt att satsa på att försöka ta ur fort och sedan kyla kroppen till maximalt 10–12 grader första dygnet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev