Fond eller buljong – så kokar du gott av viltben
Viltben håller på att ta steget från trist slaktavfall och hundmat till trendig råvara. Många jägare njuter av att ta vara på mer av det fällda viltet.
Kockar och andra matintresserade talar sig varma för smaken i hemlagad viltbuljong – långt från de köpta och alldeles för salta fonderna vi köper i affären. Även hälsointresserade talar sig varma för benbuljong och alla hälsosamma egenskaper som finns i märgen.
Det är ingen slump att man i alla tider gjort långkok med köttbenen kvar i grytan. I benen och märgen göms både smak och näring.
Rejäl kastrull
Att koka sin egen viltfond eller buljong av viltben är inte det minsta svårt. Det enda som krävs är en rejäl kastrull. Visst, det tar tid att göra buljong, men tillagningen sköter sig själv på spisen eller i ugnen. När man gör benbuljong är det viktigt att sjuda länge på svag värme, så att så mycket smak som möjligt kommer ut från benen.
Drickbuljong på viltben
En kopp het buljong är perfekt att ha med sig eller bjuda på under kalla jaktdagar. Fyll förvärmda termosar med buljongen, eller värm i kastrull under jakten.
Cirka 3 kg viltben (gärna huggna på mitten så att märgen kan ge smak)
2 gula lökar
2 morötter
0,5 dl rotselleri
0,5 purjolök
1 klyfta vitkål
Eventuellt 50 gram torkad svamp eller några färska svampar
Ett par kvistar timjan 3 dl torr äppelcider eller äppeljuice
2 msk rödvinsvinäger
Eventuellt 1 dl konjak innan servering
Smörj en ugnsform med lite olja och sprid ut benen. Rosta benen på 200 grader i cirka en timme eller tills allt är ordentligt torrt. Ugnsrostningen är klar när all köttsaft är intorkad och benen fått rejält med färg utan att vara brända.
Bryn under tiden grönsakerna. Dela löken på mitten och rosta snittytorna i en gjutjärnspanna tills de är nästan svarta. Dela morot, selleri och purjolök grovt och bryn även dem i samma panna som löken.
När benen är färdigrostade, packa ben, grönsaker och svamp i en stor kastrull som går in i ugnen. Fyllt på med kallt vatten så att det precis täcker benen. Sätt kastrullen på spisen och värm upp långsamt. Stanna precis innan det börjar koka. Sätt då på lock och ställ in hela kastrullen i ugnen i 100 graders ugnsvärme över natten.
Du kan givetvis sjuda allt på spisen också, om du inte får plats i ugnen.
Knepet att få en klar buljong är att aldrig låta den koka! Ta ut kastrullen ur ugnen, häll av all vätska genom en silduk, utan att röra i grytan. Smaka av buljongen med äppelcider, rödvinsvinäger och salt.
Tillsätt gärna en skvätt konjak, strax innan servering. Häll buljongen på förvärmda termosar.
Klassisk viltfond som bas till såser
Gör mycket på en gång och frys ner i små påsar. Perfekt att ta fram när du ska göra en god rödvinssås eller gräddsås till vilt.
Cirka 3 kg viltben
2 msk tomatpuré
2 stora gula lökar
2 morötter
2 palsternackor
1 äpple, eller 1 dl äppeljuice
1 liten purjolök, även det gröna
1 klyfta rotselleri
2 lagerblad
10 hela svartpepparkorn
10 korn enbär
2 kvistar färsk timjan
2 kvistar rosmarin
Några persiljekvistar
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg viltbenen i en långpanna och rosta dem cirka en timme tills de fått fin färg, men inte är brända. Bryn under tiden lök, rotfrukter, äpple, purjolök i lite smör i en stekpanna tills de har fått fin färg.
Lägg de brynta viltbenen, grönsakerna och kryddorna i en stor gryta.
Sjud på svag, svag värme minst 12 timmar, och fyll på med vatten då och då så att vätska hela tiden täcker benen. Du kan också sätta in hela grytan i ugnen, 100 grader, över natten.
Sila fonden och reducera den till önskad styrka. Låt svalna.
Dollans enkla viltfond
Kocken Dollan von Essen gör en snabbvariant med få ingredienser. Perfekt som bas till goda såser.
3 kg viltben
Cirka 6 gula lökar
Färdig viltfond på flaska, från butiken
Sätt ugnen på 200 grader. Rosta viltbenen i ugnen cirka en timme tills de fått färg, men inte blivit brända. Lägg benen i en stor kastrull.
Bryn halverade lökar i en het stekpanna tills de blir i stort sett svarta på ytan. Lägg lökarna i kastrullen tillsammans med benen.
Häll på vatten så att det täcker och häll i lite färdigköpt fond.
Sjud sakta minst 12 timmar. Sila av och reducera ytterligare.
Lena Runer
Tre buljongtips
För att buljongen ska bli riktigt klar och fin, undvik att röra i grytan, varken under sjudningen eller efter koket när du silar buljongen.
Stormkoka aldrig, då blir buljongen grumlig. Försök att hålla buljongproceduren precis under kokpunkten.
Lägg även med lite köttputs och senor när du rostar benen i ugnen. Det ger smak åt buljongen.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.