söndag 14 april

Tournedos

Tournedos med rödvinssås och potatiskaka

4 personer
700 g putsad filé (mittbiten) av älg eller kronhjort
1 l av höstens svampskörd
2 dl hackad schalottenlök
1 flaska rödvin
1 kg skalad potatis
100 g smör
1 dl matolja
2 dl viltbuljong
1 msk majsenamjöl
salt och peppar.

Stycka fyra tournedos, pensla med olja och grilla dem i en till tre minuter. Efterstek sedan i ugnen i 125 grader till en lämplig stekgrad, 58–63 grader i kärnan beroende på hur blodigt man vill ha sitt kött. Såsen: Fräs en deciliter av löken i olja och häll i fyra deciliter rödvin, tillsätt buljongen och koka ihop i tio minuter. Red av med majsmjölet blandat i lite vatten. Potatisen: Riv och blanda med salt och peppar, stek som rårakor i smör och olja till en gyllenbrun färg. Svampen: Ansa och fräs svampen i smör tills all vätska haravdunstat, krydda med salt, peppar och lök. Strö lite salt och peppar på köttet och servera tillsammans med sås, potatis och svamp.

Recept: Staffan Lindström

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.