Polis: ”Vinsten är noll”
”Att reglera vapenmagasin är ett viktigt verktyg i brottsbekämpningen”, anser regeringen. Vad anser de poliser som arbetar ute på fältet, i verkligheten? Svensk Jakt har talat med några av dem.
Regeringen lämnade igår sitt förslag om reglering av vapenmagasin till lagrådet. Det kommenterades av inrikesminister Mikael Damberg (S):
– Att stoppa gängvåldet står högst upp på regeringens agenda. Nu går vi fram med förslag som ger polisen verktyg att beslagta vapenmagasin som påträffas i kriminell miljö och förbättrar möjligheten att stoppa skjutningar innan de inträffar.
I diskussionerna kring förslaget har regeringen argumenterat att Polisen idag, vid beslag av vapenmagasin, kan tvingas lämna tillbaka beslagtagna sådana till kriminella.
Statistik saknas
Exakt hur stort detta problem är har regeringen dock inte kunnat besvara, eftersom sådan statistik saknas. Dock anförs från regeringens sida att det inom Polisen ska vara en allmän uppfattning, där den föreslagna förändringen välkomnas.
Alla poliser håller dock inte med om detta.
Svensk Jakt har varit i kontakt med ett flertal källor inom Polisen, och dessa lämnar en påfallande samstämmig bild: förslaget kommer inte att göra någon skillnad i kampen mot den organiserade brottsligheten och gängkriminalitet.
”Plakatpolitik”
– Det här förslaget gör ingen som helst skillnad, det handlar bara om plakatpolitik. Det är samma sak som att hävda att licenskrav på vapen hindrar kriminella från att skaffa vapen, säger en förundersökningsledare inom Polisen till Svensk Jakt, och fortsätter:
– Vinsten är enligt min mening noll, men skapar mer administration för myndigheten. Lagstiftningen i Brottsbalken, 36 kapitlet, paragraf 2, 4:e stycket, tillåter nästan redan nu att förverka magasin till vapen.
– Magasin har inget legalt användningsområde för andra än licensinnehavare, således är magasin att se som hjälpmedel vid brott för den som inte har licens. Magasin kan man ju inte använda på så många andra sätt än i ett vapen. Vill man komma åt magasinen hos kriminella kan man lätt lösa det med en korrigering av befintlig lagstiftning, i stället för att skapa ytterligare en administrativ röra.
Vad blir vinsten?
En annan polis som arbetar med att utreda grov kriminalitet säger:
– Det här känns rätt uddlöst i kampen mot gängen. De har ju ytterst sällan licens eller tillstånd ändå. Jag förstår inte riktigt vad eller vilka det är man vill komma åt med den här förändringen. Vad tror man att vinsten blir? Förslaget har hur som helst inte blivit någon stor grej hos oss.
Ett viktigt verktyg – eller en uddlös åtgärd som enbart skapar mer administration inom myndigheten?
Åsikterna går uppenbarligen isär inom Polismyndigheten vad gäller regeringens förslag, som nu alltså lämnats till lagrådet för hantering där. Om regeringens förslag accepteras av riksdagen föreslås lagändringarna att träda i kraft den 1 juli 2020.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.