Enligt ett nytt lagförslag ska löstagbara vapenmagasin bli licenspliktiga. Förändringen gäller inte magasin till licenspliktiga vapen godkända för jakt och skytte. Foto: Lars-Henrik Andersson

Förslag till ny lag gör vissa vapenmagasin licenspliktiga

Premium

Idag kom regeringens lagrådsremiss för en lag som ska reglera innehav av vapenmagasin. Om förslaget får stöd i riksdagen kommer löstagbara magasin till vissa vapen att bli licenspliktiga.

Syftet med förslaget är enligt regeringen att stoppa det gängrelaterade vapenvåldet. Vapen i kriminella miljöer har blivit ett allt större problem och genom att göra vapenmagasin licenspliktiga anser regeringen att polisen får större möjligheter att beslagta magasin och lagföra innehavarna.

– Att stoppa gängvåldet står högst upp på regeringens agenda. Nu går vi fram med förslag som ger polisen verktyg att beslagta vapenmagasin som påträffas i kriminell miljö och förbättrar möjligheten att stoppa skjutningar innan de inträffar, säger inrikesminister Mikael Damberg.

 

Vissa vapen

Lagrådsremissens förslag innebär att löstagbara magasin regleras på samma sätt som ammunition. Det innebär att den som har licens för ett vapen också har rätt att inneha magasin till sitt vapen utan särskild licens.

Idag är inte vapenmagasin tillståndspliktiga och det kan enligt regeringen innebära att Polisen vid beslag kan tvingas lämna tillbaka beslagtagna vapenmagasin till kriminella. Regeringen har inte någon statistik på hur vanligt detta är. Istället hänvisas till en allmän uppfattning inom Polisen där föreslagen förändring välkomnas.

 

Många kritiska

Bland jägare och skyttar har förslaget setts som ännu ett steg mot ökad reglering och tvingande åtgärder som drabbar laglydiga vapenägare mer än kriminella.

Enligt Justitiedepartementet kommer inte licenspliktiga vapen att omfattas av lagändringen. De enda som kommer att tvingas söka licens för vapenmagasin är ägare till samlarvapen. Enligt regeringen berör det i praktiken bara museer, enskilda samlare samt enskilda med vapentillstånd som vill ha ett magasin för annat ändamål.

Lagändringen föreslås gälla från den 1 juli 2020.

Hela förslaget kan du läsa här.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev