måndag 1 juni

Publicerad 15 maj 2013 - 16:15

Karl Hedin varnar för ”finsk vargförvaltning”

Såverksägaren Karl Hedin åker land och åker runt och håller föredrag om vargfrågan i Sverige. Han varnar för att vi är på väg in i en finsk situation där folk i glesbygden kommer att ta lagen i egna händer och illegalt decimera vargstammen.

Under föredragen visar han med hjälp av kartor över vargföryngringar hur ett flertal sådana försvunnit och att vargstammen därför minskar efter EU-domstolens utslag som innebar minskad jakt på varg.

Karl Hedin underströk vid ett föredrag i Uppsala att han inte vill att vi i Sverige ska hamna i en liknande laglös situation, men varnade för att vi kanske redan är på väg in i en sådan eftersom förtroendet för myndigheterna i vargförvaltningen nu är på väg ner mot noll. Han trodde till och med att vissa luckor i revirförekomst i Sverige kan bero på att man på vissa håll i landet anammat det finska bruket av gift för att få bort hela vargkullar.

När jag frågat finska forskare varför vargstammen minskat i Finland medger de att det beror på illegal jakt, förklarade Karl Hedin.

 

Tappar förtroende för myndigheterna

Det kan gå lika illa i Sverige när befolkningen tappar förtroendet för myndigheterna. Det kommer leda till att vargstammen minskar, tvärtemot vad Lars-Erik Liljelund hoppas på.

Och kanske har det redan börjat, varnade Hedin.

Här finns konstigt nog inget vargrevir, och polisen har ju också hittat förgiftade kadaver, sade Hedin och pekade på kartan över ett område i Dalarna.

Enda chansen nu är myndigheterna gör omtag och lägger vargförvaltningen under landsbygdsdepartementet. Där borde de kunna se på hela landsbygdsfrågan och inte bara på bevarandefrågan som man gör på Miljödepartementet, menade Karl Hedin.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram