lördag 25 maj

Publicerad 11 augusti 2018 - 14:36

För färske EM-fyran i diskus, Simon Pettersson, är jakten en viktig avkoppling. I Svensk Jakt nr 8/2018 publicerades en bild på Simon från tonårsåren, då han hjälpte till med vildsvinsjakten på gården hemma i Uppland. Foton: Thomas B Andersson (jaktbild) & faksimil Simon Petterssons Instagram @nmaesimon

EM-fyran: ”Att jaga är att leva i nuet”

Ska man nå långt inom idrotten måste man också kunna koppla av och återhämta sig. För Simon Pettersson, som nyligen tog hem en fin fjärdeplacering i diskus vid EM i Berlin, är jakten en viktig rekreation i ett liv fyllt av elitsatsningar.

Diskusfinalen vid friidrotts-EM i Berlin i onsdags blev en riktig nagelbitare för alla som tillhör den blågula hejaklacken. När finaltävlingen var över hade Daniel Ståhl erövrat silverplatsen och Simon Pettersson kommit strax efter på en hedrande fjärdeplats.

Simon Pettersson har precis kommit hem till föräldrahemmet i Sixarby utanför Tobo i norra Uppland när Svensk Jakt når honom för att gratulera. Landslagströjan har åkt av och ska snart ersättas av jaktkläder. Några dagars avkoppling med bland annat vildsvinsjakt väntar.

– Jakten är för mig ett sätt att koppla av och gå ned i varv, säger den kraftigt byggde 24-åringen till Svensk Jakt. Mest sysslar jag med vildsvins- och älgjakt. Det är så härligt att komma ut i skogen, andas ut och släppa alla krav på nya prestationer inom idrotten.

Inspiration att börja jaga fick Simon av pappa Per-Erik som alltid haft ett starkt jaktintresse. Först fick sonen följa med som observatör på älgjakten. Snart började jaktintresset bita sig fast. Redan i 12–13-årsåldern avlade Simon jägarexamen.

 

Tilltalande kontrast

Från 2013 och framåt har han satsat stenhårt på en karriär som elitidrottare. Diskuskastningen är idag i stort sett en heltidssyssla för honom med tio–tolv tuffa kast- och styrketräningspass i veckan. Bara en dag i veckan är ledig och träningen pågår i princip året om.

– Det är just kontrasten mellan elitidrotten och jakten som tilltalar mig, säger Simon Pettersson. Att jaga är att leva i nuet och låta sig omslutas av fågelsång och natur. Inom idrotten handlar det om ständig fokusering på prestation och hela tiden försöka bli lite bättre på det man gör.

• Hur var det då för en enkel bondpojk från Uppland att komma in och tävla på den stora Olympiastadion i Berlin?

– Det var en extremt härlig känsla. Publiken där är känd för att vara väldigt bra och stöttande för oss idrottare. Det är mäktigt att få känna det stödet när man går in i kastringen.

Thomas B Andersson

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

  Mest läst

   Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

   Podd
   Lyssna på Svensk Jakts poddar
   Gott från vilt
   Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
   Premium
   För dig som loggat in
   Här kan du annonsera vapen
   Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
   Opinion
   Här förs debatten i Jägarsverige
   Vi testar – på riktigt!
   Svensk Jakts tester kan du lita på
   Provläs Svensk Jakt
   Bläddra i senaste numret
   Drömjakt
   Här finns någonstans att jaga

   Mina artiklar

   För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

   Senaste från Annonstorget

   Samtidigt på JaktPlay

   Svensk Jakt på Instagram

   Heta ämnen på Svenskjakt.se