Länsstyrelsen i Skåne har beslutat att hundar inte får användas vid jakt på vildsvin eller jaktträning på älg från 1–31 augusti. Foto: Jan Henricson

Hundförbud även i Skåne

Nu sällar sig Skåne till de län som förbjuder jakt och jaktträning med löshund på vildsvin och älg från 1 augusti. Förbudet gäller till 31 augusti och enda undantaget är om hunden används i samband med eftersök.

Enligt länsstyrelsen i Skåne har beslutet fattats mot bakgrund av omsorg om de vilda djuren.

– På grund av det extremt varma och torra vädret är djuren i väldigt dålig kondition, säger Nils Carlsson som arbetar med vilt på länsstyrelsen i Skåne i ett pressmeddelande.

–Särskilt älgen blir värmestressad redan vid 15 grader så om man jagar med hund i den här värmen är det väldigt illa. De behöver lugn och ro i nuläget, fortsätter han.

Länsstyrelsen stöder sitt beslut på jaktförordningens paragraf 19 som säger att länsstyrelsen har möjlighet att utfärda förbud mot hundanvändning om det behövs för att skydda viltet.

Tidigare har Jägareförbundet uttalat att länsstyrelser som förbjuder hundjakt går för långt i sin myndighetsutövning. Jägarna själva är bäst skickade att bedöma förutsättningarna för att släppa hund, och dessa kan ändras snabbt, anser förbundet.

Tidigare har länsstyrelserna i Kalmar, Halland och Blekinge utfärdat liknande förbud. Utöver det har ett antal länsstyrelser gått ut med rekommendationer om hundanvändning.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev