Döda rävar som skickas till SVA i Uppsala analyseras inom ramen för ett nationellt övervakningsprogram av rävens dvärgbandmask. Foto: Kjell-Erik Moseid

Ytterligare fall av fruktad dvärgbandmask

Ytterligare ett fall av den fruktade parasiten rävens dvärgbandmask har på kort tid registrerats i prover från Dalarna.

För två veckor sedan rapporterade Svenskjakt.se om att prover tagna från en räv som under förra året sköts i trakterna av Romme i Dalarna, visade sig innehålla dvärgbandmask. Det var det andra positiva provet från området, då samma parasit påträffades i en räv i Borlänge 2011.

Dvärgbandmask påträffad i räv

Ingen smittspridning

Nu har Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, påträffat ytterligare ett fall av rävens dvärgbandmask. Den här gången var ett prov som tagits en mil nordost om Avesta positivt.

Det positiva provet innebär inte att det pågår en smittspridning i Dalarna, uppger SVA på sin hemsida. Då prover kommer till anstalten fortlöpande analyseras de i omgångar, inom ramen för den nationella övervakningen, då prover från rävspillning och döda rävar samlas in.

Avmaska hundar

– Detta är det tredje fyndet som görs i denna övervakning. I en landsomfattande övervakning förväntar vi oss att hitta nya enstaka fall av parasiten. Det är bra att vi hittar de fickor där parasiten förekommer för att bygga kunskap om förekomsten, säger Eva Osterman Lind, veterinär och parasitolog på SVA.

Människor behöver inte vara oroliga för att smittas av rävens dvärgbandmask, då risken enligt SVA är extremt liten. Jakthundar i smittade områden kan behöva avmaskas oftare.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev