WWF vill minska vargangreppen på tamdjur och jakthundar. Foto: Birgit Korber/Mostphotos

WWF vill minska konflikterna mellan människa och rovdjur

Världsnaturfonden startar en innovationsfond för att komma åt konflikthärdar mellan människa och rovdjur.

Världsnaturfonden startar en innovationsfond för att minska konflikterna mellan människa och landets fyra stora rovdjur, varg, björn, lodjur och järv.

 

Minska konflikterna

Peter Wetsman. Foto: Birgit Leistmann-Walsh

Detta program har tillkommit tack vare att ekonomiska medel har tillförts genom ett arv från privatpersonen Sven-Åke Andersson.
– WWF:s mål med rovdjursarbetet är livskraftiga rovdjursstammar och att minska konflikter mellan rovdjuren och människor. Vi hoppas att vårt nya program kan hjälpa till att åstadkomma detta. Vi måste jobba tillsammans, för att uppnå bra hållbart bevarande för de stora rovdjuren. Det gynnar människor såväl som rovdjur, säger Peter Westman, biträdande generalsekreterare för WWF i ett pressmeddelande.

 

Ny teknik

Stödet riktar sig till lokala utvecklingsgrupper, naturvårdsorganisationer, samebyar och jägarorganisationer. Insatser som kan få ekonomiskt stöd kan till exempelvis vara ny teknik som främjar tillsynsarbete eller inventering. Men det kan också vara förvaltningsåtgärder som minskar rovdjursangrepp på tamboskap, tamren eller jakthund.

 

Stort program

WWF:s program för att stödja innovativt arbete kring de svenska rovdjuren är en del av ett större rovdjursprogram som totalt omfattar mer än 100 miljoner kronor som kommer genomföras under en femårsperiod. Både svenska och internationella rovdjur ingår i programmet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev