Webb:TV. Se filmen när Jeanette Hansen simmar ut och hämtar älgen i en fjällsjö i Härjedalen. Film: Privat

Webb-TV: Simmande kvinna bärgar älgen ur fjällsjö

Jeanette Hansen från Hedeviken i Härjedalen jagade älg under veckan, och det bar sig inte bättre än att en skjuten ko gick ut i sjö.
– Jag var bara med för att lära mig, men nu var det jag som fick lära gubbarna något, säger Jeanette som slängde kläderna och simmade ut för att hämta älgen.

Jeanette Hansen bor i Hedeviken utanför Hede i Härjedalen och har nyligen tagit jägarexamen. Jakt har blivit ett av hennes stora intressen, och mest för att lära sig lite mera hängde hon med sin man på älgjakt.

Det började bra när hundförarens hund ställde en ko, och Arne Hedberg som hundföraren heter fick också skjuta kon. Men älgen blev inte på skottplatsen, den kastade sig i stället i en sjö och dog en bit ut.

En rejäl bit ut.

 

Goda råd dyra

Tre jägare och Jeanette Hansen stod på strandremsan och såg älgen därute, ett 30-tal meter från fast mark. Det fanns heller ingen båt i närheten, vilket gjorde hela situationen en aning besvärlig.

– Någon lär ju hämta älgen, så jag sa ok, jag hämtar den, säger Jeanette Hansen.

Det var fyra plusgrader i luften, och förmodligen samma temperatur i vattnet. Men nöden har ingen lag.

 

Måste simma

I sportbehå och långkalsonger klev Jeanette i vattnet med kurs på älgen.

– Jag undrade om jag skulle ta mig ut till älgen innan kraften sinade i det kalla vattnet, jag trodde inte att jag skulle behöva simma. Men det insåg jag snabbt att jag måste, och älgen låg en bit ut, berättar Jeanette.

Hon har aldrig vinterbadat, och kände att hon offrade sig för laget. Det var kallt, men när hon gjort fast älgkon i repet var det bara att simma mot land igen. Väl där var det en tacksam och munter trio av jägare som tog emot henne. Att döma av kommentarerna på filmen så är det hundförarens tur att simma om det händer igen.

 

Bastun värmde

– Jag sa till dem att nu borde jag ha gjort mig förtjänt av älgfilé, säger Jeanette, som avslutade den annorlunda älgjaktsdagen med ett träningspass – och därefter en bastu.

– Det här är kanske inget jag ska göra om, men det är erfarna jägare jag var med, och nu fick ju jag lära dem något.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev