fredag 12 april

Jakt & prylar

Mats Isaksson hamnade i en väldigt intensiv – och närgången – jaktsituation med en tiotaggad älgtjur. Foto: Sara Lundström

Extrem närkontakt med älgtjur: ”På jakt kan allt hända”

De flesta jaktsituationer innebär ett visst mått av spänning. Det Mats Isaksson fick uppleva på älgpasset under torsdagens jakt i Jämtland var ändå något utöver det vanliga.

Se filmklippet här. Foto: Sara Lundström Direktlänk till filmen här.

 

Under torsdagen jagade Mats Isaksson och hans kamrater älg på en mark norr om Järpen i Jämtland. Mats satt på pass och hade där sällskap av jaktkamraten Åke Lundströms dotter Sara. Efter upptag blev det så småningom ståndskall i närheten av Mats pass.

– Det var en skaplig älgtjur som vi hade bra koll på i ungefär tio minuter, det gick långsamt mot oss där vi satt, berättar Mats Isaksson för Svensk Jakt.

 

Närgången jaktsituation

Vad som sedan utspelade sig kan bäst beskrivas som en väldigt intensiv – och närgången – jaktsituation.

Händelseförloppet förmedlas bäst genom att titta på den film som Sara Lundström spelade in med sin mobiltelefon.

– Det var tur att det blev inspelat på film. Om det inte hade blivit dokumenterat hade väl ingen trott på mig efteråt – men nu blev det en skaplig actionfilm, säger Mats Isaksson med ett skratt när Svensk Jakt pratar med honom på torsdagskvällen.

– Jag måste också berömma fotografen, med tanke på hur spännande det blev är bilden väldigt stabil hela tiden.

 

Första fällda älgen

För fotografen Sara Lundström handlade det om älgpremiär. Hon hade aldrig tidigare suttit med och sett älg fällas…

– Så för att vara allra första upplevelsen ligger ribban nu högt för framtida jakt, säger Sara.

– Det var lika mycket spänning som rädsla när ett sådant kraftigt djur springer rakt emot en. Mats reaktion, när älgen till slut låg där, speglade definitivt min. En både skrämmande och häftig upplevelse. Jag är i alla fall tacksam att det gick så bra som det gjorde. I morgon ska vi ut igen och det ser jag fram emot, säger Sara Lundström på torsdagskvällen.

 

”En del energi i rörelse”

När älgtjuren, en udda tiotaggare, sedermera kommit till slaktboden vägde den in på stöddiga 230 kilo, urtagen och avpälsad.

– Det var en del energi i rörelse när han kom farande. Det tredje och sista skottet avlossades på ungefär 1,5 meters håll och det blev tvärstopp. Hade det inte tagit stopp där hade tjuren sprungit rakt över mig, så det var tur att det gick bra trots allt.

– Det visar ju än en gång att jakt är jakt, man kan aldrig ta något för givet. På jakt kan allt hända, säger Mats Isaksson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay