Förfarandet att ringa skyddsjägare som sedan tog kontakt med veterinär för konsultation var helt rätt och getens lidande kunde förkortas avsevärt. Foto: Peter Johnston

Förfarandet att ringa skyddsjägare som sedan tog kontakt med veterinär för konsultation var helt rätt och getens lidande kunde förkortas avsevärt. Foto: Peter Johnston

Webb-tv: Förlossningsproblem hos rådjur

Våren innebär föryngringens tid bland våra vilda djur, och ibland har man turen att få bevittna en födsel eller nyfödda djurungar. Man bör vara aktsam på att inte störa djurlivet, även om det för oinsatta kan vara frestande att gå nära.

Foto: Peter Johnston

 

Djuren föder oftast sina ungar väl skyddat från insyn, men undantag finns. Rådjur är en vanlig syn i både skogen, på fälten och i villakvarter – och de har en förmåga att ganska fort vänja sig vid mänsklig aktivitet.

En familj boende i ett villakvarter utanför Stockholm larmade under helgen kommunens skyddsjägare Jonathan Dahl angående en råget som låg och krystade mitt i trädgården.

Skyddsjägaren kontaktade veterinär och de diskuterade hur länge förlossningen hade varat, om fostret låg med ena eller bägge klövarna framåt, samt om mulen eller delar av huvudet syntes.

En förlossning hos idisslare kan ta några timmar, men om fostret ligger rätt och har framben och huvud i rätt läge bör det gå ganska fort när det väl placerat sig i bäckenhålan.

Enligt villaägaren hade geten legat och krystat på sidan i nästan fem timmar utan att kidet hade kommit ut.

 

Avlivning enligt Jaktförordningen

Efter en stunds diskuterande och övervägande beslutades om avlivning av geten, i enlighet med Jaktförordningens paragraf 40 c (sjukt eller skadat vilt), vilket omgående följdes av undersökning av geten och fostret.

Fostret var inte längre i livet och hade fastnat i förlossningsvägarna, sannolikt en kombination av för trångt bäcken och ett för stort foster.

Ett annat scenario hade varit att en veterinär hade försökt dra ut fostret för att ha en chans att rädda geten, och kanske även fostret. Men då uppkommer frågan om lämpligheten att, som i det här fallet, blanda sig i naturens gång?

 

Manipulera naturens gång?

Det kan kännas krasst, men sannolikt hade den blivande mamman permanent för trånga förlossningsvägar, vilket skulle kunna riskera kommande års förlossning och därmed livet för både geten och kommande kid.

Ett annat scenario är att den bock som parat sig med henne hade gener som ger stora, eller för stora foster.

Det kommer vi aldrig att få reda på, men att gå in och störa och påtagligt stressa en redan stressad get, och hoppas att a) geten överlever, och b) nästa års förlossning kommer att gå smärtfritt, är nog att försöka manipulera naturens gång för mycket.

Det bästa i det här läget var att avliva geten, vilket är den rätt – och ibland skyldighet – som jägare har när vilda djur lider.

 

Ovanligt problem hos vilt

Det naturliga urvalet har gjort att förlossningsproblem sannolikt är väldigt ovanligt hos vilda djur. I de forskningsprojekt som bedrivits med halsbandsförsedda hjortdjur i landet, med tusentals kontroller av kalvar och kid, har det rapporterats någon enstaka gång. I samtliga fall har både avkomman och mamman dött, och det har troligen inneburit ett stort lidande för den blivande mamman.

Det är få förunnat att få bevittna en normal förlossning hos rådjur, och ännu färre få se när det går snett. Förfarandet att ringa skyddsjägare som sedan tog kontakt med veterinär för konsultation var helt rätt och getens lidande kunde förkortas avsevärt.

 

Jonas Malmsten

Fakta

Jaktförordningen paragraf 40 c

Anträffas frilevande vilt så skadat eller i sådan belägenhet att det av djurskyddsskäl snarast bör avlivas, får djuret avlivas även om det är fredat eller om avlivningen sker på annans mark.”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev